29.12.06

Σύνθεση

Μέρες που είναι ας αφήσουμε για λίγο τους απολογισμούς κι ας επικεντρωθούμε στο προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.
Πως μπορόυμε να κάνουμε τα κουμάντα μας;
1. να ενδιαφερθούμε και να προσπαθήσουμε μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια ειδικών
2.να ακούσουμε τους "ειδικούς"
3. να καρφιτσώσουμε στο τοίχο όλες τις εισηγμένες και να ρίξουμε 4-5 φορές ένα βελάκι

Ας τα πάρουμε από το τέλος:
3. η συγκεκριμένη μέθοδος παμπολες φορές έχει επαληθευθεί, συνήθως το benchmark είναι οι διαχειριστές μετοχικών αμοιβαίων ενάντια ... σε πίθηκο που ρίχνει βελάκια και ... διαλέγει μετοχές!
Οι αποδόσεις των δύο group δεν είναι σίγουρο ότι γέρνουν προς την πλευρά των fund managers!
Ο πίθηκος έχει τύχη!
2. οι "ειδικοί" χρησιμοποιούν το πληροφοριακό πλεονέκτημα τους για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, και αυτό δεν είναι "κλισέ"!
Είναι σίγουρο ότι η Νο.1 επιδίωξή τους είναι οι προμήθειες.
Επιπλέον, για να μη χαθεί το ενδιαφέρον του "παίχτη", οι νέες προβλέψεις και πληροφορίες οδηγούν σε νέες προμήθειες, η ψυχολογική στήριξη και τα tips οδηγούν σε άλλες προμήθειες!
Όλα για τις προμηθείες!
Υπάρχει και "η περίπτωση του τρένου": ο ειδικός ανέβηκε στη στάση Νο.3 και θέλει να κατέβει στη στάση Νο.Χ που συμπτωματικά "θέλεις" εσύ να ανέβεις! Προσοχή!
3. Ποιος όμως τελικά θα πάρει την απόφαση; Είναι χαζό να κατηγορείς άλλους για χάλια tips όταν η απομαγνητοφώνηση θα δείξει ότι οι εντολές είναι δικές σου. Πουθενά δεν φαίνεται ο tipper παρά μόνο εσύ. Οπότε;
Οι αποφάσεις είναι δικές και προκύπτουν από την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στα στοιχεία που παρουσιάζονται μπροστά μας ή φτάνουν στ' αυτιά μας. Ας αξιολογήσουμε μόνοι μας ότι είναι προς επεξεργασία.

Προς περισυλλογή τέτοιες μέρες είναι τα απτά απολογιστικά στοιχεία (ισολογισμοί, πορεία μεγεθών, η στατιστική), οι προβλέψεις των "ειδικών" υπό το πρίσμα των επιδιώξεων τους, οι προβλέψεις εξωτερικών οργανισμών που θεωρούνται περισσότερο αντικειμενικοί - παρά τις πάγιες επιδιώξεις τους, και βέβαια η αίσθηση-κρίση-σύνθεση όλων αυτών, που είναι πάντοτε προσωπική.

Για φέτος διάλεγω τα προς σύνθεση:
1. όλες τις προβλέψεις των "ειδικών"
2. σύνθεση αυτών των προβλέψεων - όπου συμφωνούν αυτοί οι "ειδικοί"
3. τεχνική ανάλυση όλων των μετοχών
4. κατηγοριοποίηση μετοχών με βάση επίπεδα τιμων (€0-1, €1-2, κοκ), beta, deals, αποδόσεις προηγούμενου έτους, κλάδους, ειδικές περιπτώσεις κλπ.

Στόχος: πάντοτε η υπεραπόδοση!

1 comment:

Anonymous said...

δεν είδαμε ακομα κάποια υπερ-απόδοση...