27.2.07

Κινεζικό χρονολόγιο (από 25/6/06)

(είναι από το αρχείο μου και δεν έχει links σ' όλα - μπορείτε όμως να τα βρείτε)

1. Καθημερινή (25/6/06) από Economist:
"Οδυνηρή για την παγκόσμια οικονομία η «ιλιγγιώδης» ανάπτυξη της Κίνας.
Για δεύτερο έτος, αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερβολικά ταχείς για να είναι καθησυχαστικοί..", "αν δεν αποφύγει αυτό που κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «κρυφό κίνδυνο της διαρκούς ανάπτυξης», το πιθανότερο είναι να βρεθεί η κινεζική οικονομία σε κατάσταση «ανώμαλης προσγείωσης» στο μέλλον."

Τι τους πειράζει αυτούς που η Κίνα αναπτύσσεται ταχύτερα απ' οποιονδήποτε άλλον;

2. Euro2day (14/12/06) από FT.com (Krishna Guha από Πεκίνο):
"Δέσμευση Κίνας για άνοιγμα της οικονομίας
Η αντιπρόεδρος της Κίνας, Wu Yi, δεσμεύτηκε να προχωρήσει με τη ”μεταρρύθμιση και το άνοιγμα” της οικονομίας..", και από την άλλη "Τα τρία θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Paulson, η ενέργεια και το περιβάλλον, η εξισορρόπηση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και το άνοιγμα των αγορών της. Ο κ. Paulson τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της απελευθέρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα, επαναλαμβάνοντας την άποψη των ΗΠΑ ότι η Κίνα θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία βραχυπρόθεσμα."

Κάτι λέει για απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα... Σημειώνω ότι εάν κάποιος επιθυμεί να τοποθετηθεί στο κινεζικό χρηματιστήριο πρέπει να ..εμπιστευτεί τα χρήματά του σε Κινέζο... Δεν προβλέπεται διαφορετικά... Η αγορά είναι τελείως κλειστή!

3α. Ναυτεμπορική (25/1/07) από Wall Street Journal:
"Διψήφιο αριθμό ανάπτυξης για τέταρτη χρονιά η Κίνα
Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τότε θα ξεπεράσει τη Γερμανία ως η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία... Το 2005 η Κίνα ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων, αντικαθιστώντας τη χρονιά εκείνη τη Βρετανία ως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία."

3β. in.gr (25/1/07):
"Ανάπτυξη - ρεκόρ δεκαετίας για την Κίνα το 2006
Με ρυθμό 10,7%, το μεγαλύτερο που σημειώθηκε στην τελευταία δεκαετία, αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το 2006.. Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε πάρει πειθαρχικά μέτρα κατά των περιττών επενδύσεων. Οι περικοπές πέτυχαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε επενδύσεις στα πάγια ενεργητικά, ενώ οι επενδύσεις σε τομείς που σημείωναν ικανότητα υπερπαραγωγής μειώθηκαν."

Όλοι περίμεναν αυτούς τους ρυθμούς αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ..

4. Κίνα: Προειδοποίηση για χρηματιστηριακή ”φούσκα” (31/1/07)
"Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά μετατρέπεται σε ”φούσκα” και οι επενδυτές ενδέχεται να συμπεριφέρονται παράλογα.. ”Το χρηματιστήριο είναι φούσκα και οι επενδυτές θα πρέπει να προβληματιστούν για τα ρίσκα. Όμως σε μια αγορά ταύρων, οι επενδυτές επενδύουν σχετικά παράλογα. Όλοι οι επενδυτές νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν και στο τέλος χάνουν”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κινέζος νομοθέτης, προκαλώντας κατάρρευση του δείκτη Shenzen and Shanghai 300 κατά 6,5%."

Πρώτο μήνυμα αλλά μάλλον δεν εισακούστηκε από κανέναν...

5. Φόβοι ”φούσκας” στο Χρηματιστήριο της Κίνας (1/2/07)
"Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κίνας υποχώρησαν την Πέμπτη 1,6% επιπλέον στις απώλειες 5% της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς επικρατούν φόβοι ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να αποθερμάνει την εγχώρια αγορά, όπου έχει εκδηλωθεί θεαματικό ράλι κατά τους τελευταίους 15 μήνες. .. Η αγοράς της Κίνας θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις κερδοσκοπικές φούσκες, επειδή στην χώρα υπάρχει τεράστιος όγκος τραπεζικών καταθέσεων με χαμηλά επιτόκια κι επειδή εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων είναι σχετικά δύσκολο να εξέλθουν κεφάλαια από την χώρα."

Δεύτερη κιτρινη κάρτα.. Κανείς δεν την είδε;

6. To Ετος του Χοίρου (επενδυτή) στην Κίνα (16/2/07)
Εάν όμως τα κινεζικά χρηματιστήρια προτιμήσουν να φερθούν με την συμπεριφορά που αποδίδει η Δύση στο συμπαθές τετράποδο, τότε οι επενδυτές δεν αποκλείεται καθόλου να βγουν ...ψητοί από το φετινό σεληνιακό έτος.
Μήπως ο Greenwoods και οι υπόλοιποι αισιόδοξοι για την Κίνα βλέπουν τις αναλύσεις ανάποδα; Μήπως η σύγκλιση θα γίνει με κατεύθυνση τις χαμηλότερες αποτιμήσεις και όχι τα τρελά Π/Ε που απολαμβάνουν οι μετοχές.."

Αυτό τι είναι;; Προαναγγελία για τα περαιτέρω;;;

7. Factset: Πιθανή συσσώρευση σε χρηματιστήριο Κίνας (21/2/07)
"Την άποψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας ενέχει κινδύνους για τους αλλοδαπούς επενδυτές εκφράζει η FactSet υποστηρίζοντας ότι ούτε η διαφάνεια αλλά ούτε και η ρευστότητα πρέπει να θεωρούνται εξασφαλισμένες."

Χωρίς σχόλιο ακόμα μια κίτρινη κάρτα..

8α. ”Μίνι κραχ” λόγω παρέμβασης Πεκίνου στην αγορά (27/2/07)
"Το χρηματιστήριο της Κίνας υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες 10 ετών καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου εμφανίζεται έτοιμη να πατάξει τις ”μαύρες” επενδύσεις που βοήθησαν στο να εκτιναχθούν οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε επίπεδα-ρεκόρ.
Με το ”μίνι κραχ” στην Κίνα εξανεμίστηκαν $107.8 δισ. από τις αγορές οι οποίες είχαν διπλασιαστεί σε αξία κατά την περσινή χρονιά."

8β. Κοκκίνισε το χρηματιστηριακό σύμπαν! (27/2/07)
"Η ραγδαία κάμψη στα χρηματιστήρια της Κίνας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί μετά τα υψηλά κέρδη της τελευταίας περιόδου και να εκτιμούν ότι οι τιμές δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα, παρέσυρε το σύνολο των ασιατικών αγορών σε πτώση, με αποτέλεσμα οι δείκτες να απομακρυνθούν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες. Το αρνητικό κλίμα, πάντως, διαμόρφωσε η γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την καταστολή της δραστηριότητας των παράνομων επενδύσεων, οι οποίες ευθύνονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό για τα υπέρογκα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά."


Ήθελα να περιοριστώ σήμερα στο χρονολόγιο...
Με τρώει πάντως να πω ότι θυμίζει λίγο περίπτωση Οτσαλάν..
Συνέβει κι αυτό Φεβρουάριο, μάλλον σύμπτωση θα είναι.
Αν έχετε όρεξη διαβάστε από ΤΟ ΒΗΜΑ :
Τα παρασκήνια της Σοφοκλέους (28/2/1999)
Πόσο «φουσκωμένες» είναι οι μετοχές της Σοφοκλέους (21/2/1999)


Το γέλιο όμως είναι ότι ψάχνοντας ΤΟ ΒΗΜΑ για το ΧΑΑ και την ιστορία του Οτσαλάν κοιτάχτε τι βρήκα:
Πού πάει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
"..λίγο πριν από τη σύλληψη Οτσαλάν ένα πρωτοφανές μαθητικό κίνημα είχε βγει στους δρόμους θέτοντας ένα τεράστιο ζήτημα: το ελληνικό σχολείο με τη μεταρρύθμιση Αρσένη ­ και πριν από αυτήν ­ από σχολείο ίσων ευκαιριών μετατρέπεται σε σχολείο δύο ταχυτήτων, σε σχολείο «ταξικό», όπως το αποκάλεσε το συντονιστικό των μαθητών."
Ποιες είναι οι αδυναμίες του συστήματος
"..Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και οι καταλήψεις έχουν μάλλον ξεχαστεί. Το όραμα του κ. Αρσένη για παιδεία με σφαιρική γνώση πραγματοποιείται;.."

Απίστευτη σύμπτωση μου φαίνεται όλη αυτή με μαθητές-Οτσαλάν-ΧΑΑ...

No comments: