22.11.07

Προειδοποιεί για νέες φούσκες ο ΟΟΣΑ

Νέες φούσκες μπορούν να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξαιτίας της τεράστιας ρευστότητας που συνεχίζει να κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές παρά την τρέχουσα κρίση. Αυτό επισημαίνει χθεσινή έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που παράλληλα εκτιμά ότι οι ζημιές από την κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μπορεί να φτάσουν τα 200 έως 300 δισ. δολάρια. Ακόμη ο ΟΟΣΑ επικρίνει τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) για τοn ρόλο που έπαιξαν στην αλόγιστη ανάπτυξη της αγοράς τιτλοποιήσεων, ενώ παρατηρεί ότι τα hedge fund είχαν έως και θετικό ρόλο στην παρούσα φάση, καθώς προσέφεραν ρευστότητα στο σύστημα ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόταν περισσότερο.
«Η παγκόσμια ρευστότητα παραμένει άφθονη και υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν φούσκες σε άλλες αγορές» επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός. Για τη ρευστότητα ευθύνονται τα πετροδολάρια, τα sovereign wealth funds, αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, καθώς και το πυροσβεστικό μέσο των διαδοχικών μειώσεων των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve. «Ορισμένοι παρατηρητές βρίσκουν ομοιότητες με τη μείωση των επιτοκίων λόγω έκτακτης κατάστασης από τη Fed το 1998 και την τεχνολογική φούσκα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια» αναφέρει ο ΟΟΣΑ, για να τονίσει τον κίνδυνο για νέες φούσκες αλλού. Ταυτόχρονα κρατάει επιφυλακτικά θετική στάση απέναντι στο superfund που δημιούργησαν οι Citi, Bank of America και JP Morgan (για την αγορά των τίτλων που «ξεπουλιούνται» μαζικά ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές τους), χαρακτηρίζοντας το ως «ενδιαφέρον» και σχολιάζει ότι μόνον ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα έχει επιτυχία.
Ο ΟΟΣΑ σχολιάζει ακόμη πως προκάλεσε έκπληξη το ότι οι εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως την έκταση του κινδύνου που θα έκρυβαν για τους κατόχους τους τα δομημένα προϊόντα σε στεγαστικά δάνεια και που εκ των υστέρων οδήγησαν σε υποβαθμίσεις των σχετικών τίτλων κατά 3-4 βαθμίδες. «Αυτές οι κινήσεις ήταν αναπάνταχες και εξέθεσαν τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης σε σοβαρές επικρίσεις, αν όχι σοβαρότερες κατηγορίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/11/2007_249798

No comments: