24.12.07

Οι επενδυτικοί στόχοι της επόμενης χρονιάς

Ποια στρατηγική προτείνουν οι αναλυτές και τι προσδοκούν
Του Λεωνιδα Στεργιου/ Lstergiou@kathimerini.gr

Με αρκετά προβλήματα, αλλά και νέες επενδυτικές ευκαιρίες ξεκινά το 2008. Η πρόσφατη πιστωτική κρίση έσπειρε την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και μείωσε τις αποτιμήσεις στα περισσότερα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα κάνουν πρεμιέρα αμοιβαία κεφάλαια που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και γίνονται πιο δημοφιλή τα «πράσινα» χαρτοφυλάκια. Οπως άλλωστε επισημαίνεται σε ειδική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, η προσθήκη «πράσινων» επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη. Πρόκειται για χαρτοφυλάκια, σαν αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή σε δείκτες που παρακολουθούν σχετικούς κλάδους. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών το 2007 ήταν αρκετά υψηλότερες από το μέσο όρο των αγορών. Αυτό από τη μια περικλείει αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο. Από την άλλη αντικατοπτρίζει τη νέα τάση και τις νέες προσδοκίες των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Τα νέα δεδομένα
Ταυτόχρονα, το 2008 βρίσκει τον επενδυτή μπροστά σε νέα δεδομένα που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά σε βασικούς δείκτες-κριτήρια. Οι αγορές έγιναν πιο ευμετάβλητες, ανατράπηκαν βασικές ισοτιμίες, όπως αυτή του ευρώ και του δολαρίου, ενώ θριάμβευσαν σε αποδόσεις τα εμπορεύματα με πρωταγωνιστές το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα και τα τρόφιμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών. Αυτά αποτελούν νέα δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την επενδυτική στρατηγική του 2008. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν μετοχές που παρουσιάζουν ισχυρή κερδοφορία και ταυτόχρονα μεγάλη γεωγραφική διασπορά (εκτός ΗΠΑ) στις πηγές εσόδων τους. Για παράδειγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων τη μετοχή της Mobile Telesystems, λόγω της εισόδου της στη ρωσική αγορά, η οποία παρουσιάσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Citigroup
Με το θέμα των αποτιμήσεων ασχολήθηκε η Citigroup σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέροντας ότι η μείωση των τιμών των μετοχών στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, η αποδυνάμωση του δολαρίου κάνει πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές και σε ομόλογα των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, για έναν Ευρωπαίο επενδυτή, οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο φθηνές λόγω του ισχυρότερου ευρώ και, κατ’ επέκταση, ενέχουν μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο. Επίσης, προβλέπει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2008 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί υψηλότερα στο 1,57. Ωστόσο, συστήνει στους πελάτες της να προτιμήσουν επενδύσεις (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος) εκτός ΗΠΑ, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Η Citigroup πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας η οποία θα προέλθει κυρίως από τις ΗΠΑ.
Οι πιο ελκυστικοί κλάδοι για τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος υπέστη και αυτός τις συνέπειες της πρόσφατης κρίσης, είναι: βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες, ασφαλιστικές, πετρέλαιο, είδη προσωπικής και οικιακής φροντίδας, τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία. Ουδέτερη στάση διατηρεί για τους κλάδους των πρώτων υλών, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο το 2007. Επίσης, ουδέτερη είναι για τους κλάδους των χημικών, των κατασκευών, του χρηματοπιστωτικού τομέα των τροφίμων και των ποτών, της υγείας και των ταξιδιών και ψυχαγωγίας. Αρνητική άποψη διατηρεί για την αυτοκινητοβιομηχανία, τις τράπεζες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το λιανικό εμπόριο και τις εταιρείες κοινής ωφελείας.

Morgan Stanley
Αρκετά επιφυλακτική για τις μετοχές είναι η Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ήπια ύφεση και ότι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα δούμε σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πιστεύει, επίσης, ότι η συντονισμένη κίνηση των πέντε κεντρικών τραπεζών θα έχει τελικά θετικό αποτέλεσμα και ότι θα αποτρέψει τις αγορές από τα χειρότερα. Οσον αφορά τις μετοχές, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος συστήνει προσοχή, τουλάχιστον για τώρα. Οι μετοχές δεν έχουν ακόμη πλήρως προεξοφλήσει τα αρνητικά νέα που περιμένουμε και γι’ αυτό η Morgan Stanley παραμένει επιφυλακτική. Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προβλέπει ότι το 2008 θα είναι με καλή χρονικά για τις ευρωπαϊκής επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση που προβλέπεται για το 2008.

Επιφυλάξεις για τις μετοχές
Το Wealth Management ης Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τις μετοχές και σε αυτή τη φάση θα πρότεινε μείωση θέσεων σε αναδυόμενες αγορές, Ευρώπη και ΗΠΑ). Είναι θετική για την Ιαπωνία, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να απογοητεύει. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, προτιμά εκείνα με κυμαινόμενο επιτόκιο, σε σχέση με τα σταθερού. Συστήνει σταδιακή υποκατάσταση των κρατικών ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου σε εταιρικά ομόλογα σε επενδυτές που δεν θέλουν να αναλάβουν μεγάλο κίνδυνο και που θα τα χρησιμοποιήσουν σαν καταθέσεις.
Προβλέπει ότι βραχυπρόθεσμα η τάση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου είναι ανοδική. Για επενδυτές με ορίζοντα μεγαλύτερο των εννέα μηνών συνιστά αγορές δολαρίων έναντι ευρώ. Για όσους προτιμούν τα προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, αναφέρει ότι η ανάγκη για ρευστότητα στο τέλος του έτους, έχει αυξήσει τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων διατραπεζικής από τα επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών. Oταν η κρίση παρέλθει αναμένεται ότι γρήγορα τα επιτόκια αυτά θα συγκλίνουν στα επιτόκια παρέμβασης, τα οποία προβλέπεται να παραμείνουν σταθερά για το ευρώ ή και να πέσουν για το δολάριο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_22/12/2007_253238

No comments: