31.12.07

Λιγότερο οξυγόνο

Χιλιοειπωμένο αλλά ενδεικτικό: οι εξαγορές/συγχωνεύσεις είναι ο στόχος του καπιταλισμού.
Κι όταν φρακάρουν, η μηχανή θέλει λάδια, ίσως και σέρβις!

Δραματική μείωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο β' εξάμηνο

H συχνότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών σε όλο τον κόσμο υπέστη μία δραματική μείωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007 καθώς η κρίση στις πιστωτικές αγορές είχε αρνητικές επιπτώσεις στον χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων και οι διοικήσεις πολλών μεγάλων επιχειρήσεων αποφάσισαν να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για νέες εξαγορές.
Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών για το σύνολο του έτους ανήλθε σε 4,74 τρισ. δολάρια, περί τα 3,3 τρισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το περυσινό ρεκόρ των 3,91 τρισ. δολαρίων. Παρόλα αυτά, η συχνότητα των νέων συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά το δεύτερο μισό του έτους μειώθηκε κατά 26%, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα αυτό από τον Νοέμβριο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic.
Ο επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της JPMorgan, Τζίμι Ελιοτ, προειδοποιεί ότι η συχνότητα των εξαγορών και συγχνεύσεων ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 20% με 40%, στη διάρκεια του νέου έτους. «Θα είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναλλαγές με αξία στα 10 δισ. δολ., καθώς οι στρατηγικοί επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να εισέλθουν σε μία τέτοια διαδικασία. Ενας τομέας που θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα που υπάρχει στην αγορά, παρόλα αυτά, είναι αυτός της ενέργειας», όπως επισημαίνει.
Ο αριθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών υπέστη καθίζηση στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, λόγω της κρίσης στις πιστωτικές αγορές. Παρά το γεγονός ότι η αξία των εξαγορών ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 782,9 δισ. δολαρίων για το σύνολο του έτους, η συχνότητά τους μειώθηκε κατά 65% στο 2ο εξάμηνο, με την αξία τους να αγγίζει τα 208,5 δισ. δολάρια. «Αναμένουμε μία σημαντική μείωση της συχνότητας των νέων συμφωνιών για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να περιορίζεται σημαντικά σε αυτό τον τομέα», υποστηρίζει ο επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Merrill Lynch για την Ευρώπη, Φιλίπ Νομπλέ. Οι συμφωνίες απαιτούν πλέον περισσότερο χρόνο ενώ ο μέσος όρος της αξίας των επιχειρηματικών συμφωνιών μειώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες στα 189 εκατ. δολ., από 262 εκατ. δολ. στο α εξάμηνο του 2007. Ο Τόνι Μπούργες, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Deutsche Bank εκτιμά ότι το ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος δεν πρόκειται να επαναληφθεί σύντομα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=7879&subid=2&tag=6620&pubid=529185

No comments: