18.12.07

UBS: Τα 10 σενάρια-έκπληξη για το 2008

ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ...



Τις δέκα εκπλήξεις που ενδεχομένως να περιμένουν τις αγορές το 2008 περιγράφει η UBS σε έκθεσή της με τίτλο ”Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές” και ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει ο οίκος, σκοπός του είναι να περιγράψει τα διάφορα σενάρια που πιθανώς θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών. Οι πιθανές εκπλήξεις τις οποίες σταχυολόγησαν οι κορυφαίοι αναλυτές της UBS είναι οι ακόλουθες:

1. Απρόσμενα αυξημένη παγκόσμια ανάπτυξη

Ακριβώς επειδή όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης το 2008, λόγω κυρίως της κρίσης των στεγαστικών στις ΗΠΑ, μια αντίθετη εξέλιξη θα αποτελέσει έκπληξη, αναφέρει η UBS, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών συνεχιστούν προσφέροντας ρευστότητα στο σύστημα. Άλλη περίπτωση που η παγκόσμια ανάπτυξη θα ακολουθούσε ανοδική τροχιά (την οποία η UBS δεν θεωρεί πολύ πιθανή) θα ήταν ο ταχύς εξορθολογισμός της ίδιας της αγοράς.

2. Κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου

Παρά τον καλπασμό της Κίνας και την αντίστοιχη αύξηση της ανάγκης της για πετρέλαιο, είναι πιθανό να υπάρξει επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στις χώρες του ΟΟΣΑ. Από αυτή τη σκοπιά, η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 50-60 δολαρίων ανά βαρέλι.

3. Aνατίμηση του δολαρίου

Ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο βελτίωσης των αμερικανικών μακροοικονομικών μεγεθών -κάτι που χαρακτηρίζει ήδη ορατό- αλλά και την αντίστοιχη κάμψη των μεγεθών στην Ευρώπη. Κατά την εκτίμηση της UBS η FED θα περικόψει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης έως τα μέσα του έτους, αναγκάζοντας τις άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να ακολουθήσουν. Με αυτά τα δεδομένα μια άνοδος του δολαρίου έναντι κυρίως του ευρώ δεν θαμπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει η έκθεση.

4. Επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου

Η κρίση στη στεγαστική πίστη και στον δυτικό τραπεζικό κλάδο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ - ειδικά σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών με σημαντικές επιπτώσεις και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

5. Αποπληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες και πληθωρισμός στις αναπτυσσόμενες

Για τις αναδυόμενες αγορές ο κίνδυνος του πληθωρισμού προέρχεται από τα σοκ που ενδεχομένως θα προκαλέσει η αύξηση της ζήτησης, καθώς είναι ευαίσθητες στις τιμές των εμπορευμάτων. Για τις ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική. Τα εμπορεύματα είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τον συνολικό πληθωρισμό τους, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

6. Υπεραπόδοση του χρηματοοικονομικού κλάδου

Αν και η UBS πρόσφατα προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον συγκεκριμένο κλάδο σε ”neutral”, εκτιμά πως είναι πιθανή μια ανάκαμψη αν επιλυθεί το θέμα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και αν η επίδρασή του αποδειχτεί περιορισμένη.

7. Υποαπόδοση κεφαλαιαγορών των αναπτυσσόμενων χωρών

Με τις αγορές αυτές να έχουν σημειώσει μέσες ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 35% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς απογοητευτικές αποδόσεις για το 2008 - ειδικά αν μια απότομη προσγείωση των ΗΠΑ δεν αποφευχθεί.

8. Υπεραπόδοση ιαπωνικών μετοχών

Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει για τη UBS ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα τοποθετηθούν στις μετοχές της χώρας τους. Γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Ένας λόγος είναι οι σχετικές αποδόσεις, που δικαιολογείται και από τις πενιχρές αποδόσεις τις οποίες εμφάνισε το ιαπωνικό χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλος λόγος είναι τα μερίσματα, τα οποία, όπως αναφέρει ο οίκος, παραμένουν ικανοποιητικά, με την υποστήριξη και των εταιρικών κερδών.

9. Η μεταβλητότητα των μετοχών κατακάθεται σε χαμηλότερα επίπεδα

Λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως η πιστωτική κρίση και ο περιορισμός της ρευστότητας, η μεταβλητότητα φαίνεται πιθανό να αυξηθεί. Αν τελικά το αίσθημα των επενδυτών σταθεροποιηθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μεταβλητότητας. 10. Απότομη πτώση του πληθωρισμού στην Κίνα Οι αυξανόμενοι μισθοί και οι ανάγκες για ενέργεια είναι τα στοιχεία που ωθούν τον κινεζικό πληθωρισμό υψηλότερα. Ωστόσο, επισημαίνει η UBS, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επεκταθεί σοβαρά σε άλλους τομείς, πέραν ορισμένων διατροφικών αγαθών.

http://www.euro2day.gr/articles/146776/

No comments: