19.1.08

Οι προφητείες του μέλλοντος

Του Κωνσταντίνου Βέργου

Με το άνοιγμα των βιβλίων της Citigroup έγινε σεισμός μεγάλος. Ο ήλιος έχασε τη λάμψη του και έγινε μαύρος, το ταμπλό κοκκίνισε. Ο ουρανός άνοιξε σαν βιβλίο και οι μεγιστάνες, οι δούλοι και οι ελεύθεροι πούλησαν τις μετοχές και κρύφτηκαν μέσα στα σπήλαια και μέσα στα βουνά. Και οι πιστοί περίμεναν να εμφανιστεί προφήτης, να τους πει πότε θα έρθει αγοραστής. Προφήτης δεν εμφανίζονταν, αλλά εμφανίστηκε αναλυτής.
Και τότε εμφανίστηκε ο αναλυτής, εμφανώς κουρασμένος και τους είπε τα ακόλουθα.
«Το 2008 με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα διακρίνεται από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, μέχρι περίπου τις αρχές της άνοιξης, αναμένεται να διακρίνεται από νευρικότητα. Το διάστημα αυτό ξεκίνησε όπως το περιμέναμε. Εκτιμάμε ότι θα έχουν αποτιμηθεί σταδιακά οι κίνδυνοι στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και θα έχει επέλθει η αντίστοιχη χρηματιστηριακή ισορροπία σε δύο εβδομάδες περίπου από τώρα. Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη κρίση ως τον Μάρτιο, στις 2 αυτές κρίσιμες εβδομάδες θα δούμε τα χαμηλά έτους, τα οποία ίσως είναι όχι πολύ κάτω από αυτό που είδαμε ως τώρα.
Στους 2-3 μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολο να υπάρξει σημαντική θετική εξέλιξη τιμών στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι τα κέρδη αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Η αγορά θα ταλαιπωρείται στα υπάρχοντα επίπεδα, και μαζί με αυτή και οι πιστοί σε αυτή. Οι πιστοί θα διασωθούν στο μεσοδιάστημα μόνο εφόσον μπουν στην κιβωτό που γράφει ΄μεγάλες Τράπεζες και τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας΄!
Στη συνέχεια, μετά τις όποιες διακυμάνσεις αναμένεται να υπάρξει καλή πορεία αγοράς σε μεσοπρόθεσμη βάση, καλύτερη άλλων αγορών λόγω ιδιωτικοποιήσεων, ανάπτυξης της οικονομίας και ανάπτυξης των εταιρικών κερδών. Η συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον, η ανάπτυξη οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% καθώς το 2008 είναι το 4ο μεταολυμπιακό έτος και η ανάπτυξη Εταιρικών Κερδών στο Χ.Α. αναμένεται να ξεπεράσει το 15%, είναι δηλαδή σημαντικά ανώτερη άλλων χρηματιστηρίων ή χωρών.
Μεσοπρόθεσμα, διαφοροποιούνται τα δεδομένα, καθώς οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ή και μεγάλης που δεν σχετίζονται με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες θα έχουν καλύτερη ανάπτυξη μεγεθών από τις Τράπεζες. Κατά το 2008 αναμένεται ανάπτυξη τιμών γενικού δείκτη μεταξύ 5% και 20%, με βάση το απαισιόδοξο και το καλό σενάριο, κάτι που σημαίνει ότι τα υψηλά έτους μάλλον δεν τα έχουμε δει».
Αυτά είπε ο αναλυτής και οι πιστοί ηρέμησαν. Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα!"
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=4&id=426690&expand=1

No comments: