25.2.08

TIMEΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η κρίση τιμών τροφίμων επαναφέρει το συσσίτιο

του Javier Blas από την Ουάσιγκτον και της Gillian Tett από το Λονδίνο

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πείνας σχεδιάζει αναπροσαρμογή της παροχής βοήθειας σε τρόφιμα εξαιτίας της ακάθεκτης αύξησης στο κόστος αγροτικών προϊόντων.
Το World Food Programme (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης) διεξάγει συνομιλίες σε επίπεδο κρίσης, για να αποφασίσει ποιες βοήθειες θα υποχρεωθεί να περιστείλει εάν δεν προκύψουν νέες δωρεές σύντομα στον οργανισμό. Η κ. Josette Sheeran, διοικητικό στέλεχος του WFP, δήλωσε στους ”Financial Times” ότι η υπηρεσία θα προσφύγει σε ”περικοπή των δόσεων τροφίμων ή και του αριθμού των ατόμων που βοηθούνται” εάν δεν προκύψουν νέα κεφάλαια από δωρητές. Τα στελέχη του WFP ελπίζουν ότι μπορεί να αποφύγουν τις περικοπές, αλλά προειδοποιούν ότι οι ανάγκες του προϋπολογισμού της υπηρεσίας αυξάνονται κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών των τροφίμων.
Οι συνομιλίες με μορφή κατεπείγοντος της WFP προκύπτουν σε μια περίοδο κατά την οποία το σώμα διαβλέπει την έλευση μιας ”νέας εποχής πείνας” στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ακόμη και οι αστικές οικογένειες μέσου εισοδήματος έχουν πρόβλημα εξασφάλισης ειδών διατροφής λόγω των αυξήσεων στις τιμές τροφίμων. Η πείνα πλήττει πλέον πάρα πολλές χώρες όπως η Ινδονησία, η Υεμένη και το Μεξικό, τονίζει η κ. Sheeran.Η ίδια επισημαίνει ότι για να αντεπεξέλθουν στην έκρηξη των τιμών διατροφής οι οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες υποχρεώνονται να κόψουν τα ημερήσια γεύματα από τα τρία σε μόλις ένα ή να κόψουν την ποικιλία και να τρέφονται με ένα βασικό είδος. Εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών η Αίγυπτος έχει διευρύνει το πρόγραμμα συσσίτιου για πρώτη φορά σε 20 χρόνια και το Πακιστάν επανεισάγει το σύστημα δελτίων για συσσίτιο που είχε καταργήσει από τα μέσα του 1980.Σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν εφαρμοστεί έλεγχοι τιμών, ενώ σε άλλες όπως η Αργεντινή και το Βιετνάμ επιβάλλονται φόροι σε ξένες πωλήσεις ή απαγορεύσεις εξαγωγών.
Οι χώρες-εισαγωγείς μειώνουν τους δασμούς τους. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται εξαιτίας ενός μίγματος από εύρωστη ζήτηση των αναπτυσσόμενων χωρών, αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, πιο συχνές πλημμύρες και ξηρασίες εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών και από τη ζήτηση σιτηρών από τη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Οι τιμές της σόγιας ανήλθαν την Παρασκευή στο ιστορικό ρεκόρ των 14,22 δολ. ανά μπούσελ, ενώ οι τιμές αραβοσίτου σε υψηλό 12 ετών στα 5,25 δολ. ανά μπούσελ. Η τιμή του ρυζιού και του σταριού έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το κόστος των ναύλων έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.
(25/02/08 - 13:40)
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Τρόφιμα, η νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Με... χάδι θα μοιάζει σε λίγο το «πέταγμα» της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, μπροστά στο ηχηρό... ράπισμα που περιμένει την παγκόσμια οικονομία από τις τιμές των τροφίμων.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά ότι οι τιμές στα περισσότερα δημητριακά θα διατηρηθούν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. «Τα τρόφιμα και όχι το πετρέλαιο θα φέρουν την επόμενη κρίση στην παγκόσμια οικονομία» υποστηρίζουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που καλείται να αντιμετωπίσει την μία κρίση μετά την άλλη και με τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της ύφεσης.
Η τιμή του σιταριού υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ (την περασμένη βδομάδα) έκανε νέο ιστορικό υψηλό στα 19,88 δολάρια ανά μπούσελ. Από τις αρχές του έτους το συγκεκριμένο προϊόν έχει ανατιμηθεί κατά 90%, και σε σχέση με πέρυσι πωλείται τρεις φορές ακριβότερα.
Αποτέλεσμα ήταν οι Aμερικανοί αρτοβιομήχανοι να ζητήσουν περιορισμό των εξαγωγών.Διότι λόγω των καταστροφών που υπέστη η παραγωγή σιτηρών σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι ΗΠΑ (ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού), αύξησαν τις εξαγωγές τους, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα αποθέματά τους σε ναδίρ 60ετίας. Ο FAO επισημαίνει πως, οι ήδη υψηλές τιμές θα «εκτοξευθούν» σε νέα ύψη τους προσεχείς 12 με 18 μήνες λόγω ακόμα μεγαλύτερης ζήτησης και σχεδόν στάσιμης προσφοράς.Όμως η Ευρώπη προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και δεν σπουδαιολογεί το που μπορεί να οδηγήσει η μεγάλη άνοδος των τιμών στα τρόφιμα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Όμως ράλι τιμών έχουμε και στις τιμές των ροφημάτων, όπως είναι το τσάι, ο καφές και το κακάο. Σύμφωνα πάντα με τον FAO, το 2008 η μέση τιμή για το τσάι, θα «γράψει» νέα κατακόρυφη άνοδο. Η τιμή χονδρικής τσαγιού ανήλθε το 2007 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002, φτάνοντας στα 1,95 δολάρια ανά κιλό. Και φέτος λόγω της μείωσης των εξαγωγών από την Κένυα κατά περίπου 10% και της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.Ας σημειωθεί ότι το 2006, η παγκόσμια παραγωγή ήταν 3,6 εκατ. κιλά, ενώ η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη και ανήλθε στα 3,64 εκατ. κιλά.
Ανάλογη η εικόνα και στις τιμές του καφέ και του κακάο, εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τις παραγωγούς χώρες (Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα για το κακάο, Βραζιλία και Βιετνάμ για τον καφέ).
Το κακάο έκανε ιστορικό υψηλό 24ετίας στα 2.585 δολάρια ανά τόνο, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 45%. Σε υψηλό δεκαετίας έχει ανέλθει ο καφές Αράμπικα, η τιμή του οποίου βρίσκεται στα 1,6015 δολάρια ανά ουγκιά με αύξηση 36% στο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η παγκόσμια παραγωγή καφέ θα μειωθεί φέτος κατά 8,9%, στα 123,4 εκατ. σακιά (κάθε σακί ζυγίζει 60 κιλά), ενώ την ίδια ώρα η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,3% στα 125,2 εκατ. σακιά.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=456117

No comments: