5.2.08

Σενάρια έναρξης νέου κύκλου εξαγορών - συγχωνεύσεων

Bloomberg, Reuters, Ass. Press
Η προσφορά της Microsoft για την εξαγορά της Yahoo! Inc. πυροδότησε σενάρια για την έναρξη ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στις διεθνείς αγορές, σε μια εποχή που η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει κατακεραυνωθεί από την πιστωτική κρίση και αβεβαιότητα του τραπεζικού κλάδου. Αν και το ενδιαφέρον της Microsoft εκδηλώθηκε μετά την πτώση της μετοχής της Yahoo! κατά 18% μόνον μέσα στο 2008, το γεγονός ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δανειστεί αδιευκρίνιστο ποσό για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής–μαμούθ, ύψους 44,6 δισ. δολαρίων, αντικατοπτρίζει τη σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας.
Αντληση κεφαλαίων
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Microsoft θα καταφύγει στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του τελικού τιμήματος κατά το ήμισυ.
Εάν τελικά «υλοποιηθεί» μία μεταξύ τους συμφωνία, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της τεχνολογίας. Από αυτό σημείο και έπειτα, η Google θα πρέπει να κινηθεί διπλωματικά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. «Οταν ένας ανταγωνιστής διατυπώνει παράπονα για τη σύναψη μιας συμφωνίας, τότε οι αντιμονοπωλιακές αρχές θεωρούν πως η σχετική εξέλιξη θα είναι εποικοδομητική για τον ανταγωνισμό», υπογραμμίζει ο παράγοντας του κλάδου.
Ενδιαφέρον για εξαγορές παρατηρείται, όμως, και σε χαμηλότερες κλίμακες της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής. Ενδεικτικό είναι ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα πάμπς (pubs) στη Βρετανία, γνωστή ως Punch Taverns, προσέφερε στην Michells & Butlers 2 δισ. στερλίνες για την εξαγορά της. Το κίνητρο πίσω από την προσφορά της Punch Taverns είναι η πτώση των πωλήσεων, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών στην οικονομία, αλλά και της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από το περασμένο καλοκαίρι. Απώτερος στόχος της Punch είναι ο διπλασιασμός των πωλήσεων, ενώ οι μέτοχοι κάθε εταιρείας θα ελέγχουν το 50% του κεφαλαίου.
Συσπείρωση δυνάμεων
Τάσεις συσπείρωσης δυνάμεων παρατηρούνται και σε δυσμενείς περιόδους για τις επιχειρήσεις. Η βρετανική οικονομία, για παράδειγμα, έχει εμφανίσει εδώ και καιρό σημάδια κόπωσης, τα οποία άρχισαν πρώτα να γίνονται αισθητά στην αγορά κατοικίας. Κατανάλωση, επιχειρήσεις και κατά επέκταση η ανάπτυξη καλούνται να απορροφήσουν τους τελικούς κραδασμούς.
Στο επίκεντρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (M&A) θα βρίσκονται οι ασιατικές εταιρείες διότι επικρατεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ανώτατα στρώματα διοίκησης. Αυτό προκύπτει από έρευνα της PricewaterHouseCoopers. Οι περισσότερες συμφωνίες Μ&Α θα διεξαχθούν με κινέζικες εταιρείες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα αυξηθούν φέτος κατά 20% με 40%. Οι εκτιμήσεις αυτές συμβαδίζουν με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τις οποίες ο ρυθμός επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού θα ξεπεράσει αυτόν της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Υπό αμφισβήτηση
Μια συγχώνευση που τίθεται σε αμφισβήτηση είναι αυτή της Delta Airlines με την Nothwest Airlines. Ανώνυμες πηγές μαρτυρούν ότι εάν δεν βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των διοικήσεων μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε οι δυο αερομεταφορείς θα χαράξουν το δικό τους δρόμο. Στην Ισπανία, η Iberdrola προσέλαβε την Morgan Stanley για να θωρακιστεί καλύτερα από μια απόπειρα εξαγοράς.
Η επόμενη κίνηση για τη Rio Tinto ανήκει στην ΒΗΡ
Μεγάλες στρατηγικές προσδοκίες δημιουργούν οι εξελίξεις με επίκεντρο τη Rio Tinto, με την αμερικανική Alcoa και την κινεζική Chinalco να ενώνουν τις δυνάμεις τους, την Παρασκευή, και να εξαγοράζουν σημαντικό μερίδιο της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας αλουμινίου του κόσμου, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την «επισημοποίηση» της προσφοράς που έχει καταθέσει η υπ’ αριθμόν 1 διεθνώς στον κλάδο, ΒΗΡ Billiton. Οι Κινέζοι πραγματοποιούν συλλήβδην επιθετικές κινήσεις στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν την επάρκεια πρώτων υλών και η πρόσφατη εξαγορά ίσως αποσκοπούσε και να εμποδίσει τη συγκέντρωση υπερβολικής δύναμης στα χέρια του ομίλου που θα προέκυπτε από τις Rio Tinto και BΗΡ. Η κίνηση δυσχεραίνει τον στόχο του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΗΡ, Μάριους Κλόπερς, να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα καλύπτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αναγκών σε σιδηρομεταλλεύματα και θα είναι υπ’ αριθμόν 1 στο αλουμίνιο και τον λιθάνθρακα - στόχο τον οποίο ερμηνεύουν ορισμένοι ως φιλοδοξία δημιουργίας ενός ΟΠΕΚ αλουμινίου.
Η επόμενη κίνηση ανήκει στη ΒΗΡ, η οποία κρίνεται ότι θα πρέπει να αναβαθμίσει την προσφορά της τουλάχιστον στα επίπεδα της τιμής που πλήρωσαν οι δυο εταιρείες για το 12% του αγγλοαυστραλιανού κολοσσού. Η προθεσμία λήγει αύριο, Τετάρτη, και αν εκπνεύσει άκαρπη, η ΒΗΡ θα είναι υποχρεωμένη να περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες.

No comments: