11.2.08

Βαριές ποινές για την υπόθεση ΕΤΒΑ Finance

Στη φυλακή, προκειμένου να εκτίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, οδηγήθηκαν τρία πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ Finance καθώς και ένας ιδιώτης, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ άλλα επτά άτομα μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη της ΑΒΑΞ Χρηματιστηριακή (νυν Eurocorp) και της Eurobank κρίθηκαν ένοχοι και αφέθηκαν ελεύθεροι είτε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους είτε με περιοριστικούς όρους.
Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το σκάνδαλο της ETBA Finance τους Σπυρίδωνα Στεφανάτο, πρώην γενικό διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ Finance, τη Γεωργία Σμπαρούνη, πρώην υποδιευθύντρια και επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών καθώς και τον Δημήτρη Φραγκοδημητρόπουλο, πρώην υπεύθυνο του λογιστηρίου.
Τα τρία πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ Finance καθώς και ο ιδιώτης Δημ. Καμπανέλλης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, οδηγήθηκαν στη φυλακή. Επίσης σε κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο Γεώργιος Τρισμπιώτης, πρώην ορκωτός λογιστής, σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε το πρώην στέλεχος της ΑΒΑΞ χρηματιστηριακής Λάμπρος Κουφοπαντελής, ποινή φυλάκισης έξι ετών επιβλήθηκε στο πρώην στέλεχος της ΑΒΑΞ Παρασκευή Μπουφούνου, ενώ ποινή φυλάκισης 20 μηνών επιβλήθηκε στα πρώην διευθυντικά στελέχη της Eurobank Ευγενία Γελανταλή, Ιωάννα Ακαρέπη και Χρήστο Ντούρη.
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώους τους Λάμπρο Ζιούτο και Βύρωνα Σοφό, πρώην στελέχη της ΑΒΑΞ, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος που είχε απαγγελθεί σε βάρος του πρώην διευθυντή της ΕΤΒΑ Finance Γεωργίου Καραγιαννίδη. Σημειωτέον ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο πρώην διευθυντής της XIOSBANK και κάτοχος ΕΛΔΕ Γεώργιος Δημητριάδης, ο οποίος φυγοδικεί.
Η υπόθεση αφορά σε υπεξαίρεση από την ΕΤΒΑ Finance ποσού που υπερβαίνει τα 10 δισ. δρχ., ενώ τα αδικήματα που περιγράφονταν στο κατηγορητήριο αφορούν σε υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά. Κατά την κατηγορία οι υπεύθυνοι της ΕΤΒΑ Finance που είχαν την αρμοδιότητα για τις επενδύσεις των διαθεσίμων της εταιρίας φέρονται ότι αντί να τοποθετούν τα ποσά σε ρέπος ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τα επένδυαν στο χρηματιστήριο. Γι’ αυτόν τον σκοπό τα κεφάλαια της εταιρίας τοποθετούνταν σε τραπεζικό λογαριασμό που δεν ήταν της εταιρίας και στη συνέχεια σε κωδικό της ΑΒΑΞ ΕΛΔΕ. Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να τελέστηκαν την περίοδο Σεπτέμβριος 1996 - Ιανουάριος 2002. Τον Ιανουάριο του 2002 αποκαλύφθηκε η υπόθεση έπειτα από μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη των τότε υπευθύνων της ΕΤΒΑ Finance.
http://www.euro2day.gr/articles/150892/

No comments: