3.3.08

ΕΚΤ: 2 μειώσεις επιτοκίων το 2008 βλέπει η Alpha

Πρόβλεψη για δύο μειώσεις επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης εντός του 2008 από την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, καταθέτει το τμήμα ανάλυσης αγορών της Alpha Bank.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η τράπεζα, η ΕΚΤ στα πλαίσια διαμόρφωσης της νομισματικής της πολιτικής διαφαίνεται ότι έχει αναβαθμίσει τη σπουδαιότητα των κινδύνων επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών στην ευρωζώνη χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να απομακρυνθεί από τον σημαντικότερο στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών. Στους αμέσως προσεχείς μήνες οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά στοιχεία στο μέτωπο της απασχόλησης, δικαιολογούν τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνει η Alpha Bank.
Το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δύναται να υπάρξει από τα μέσα του τρέχοντος έτους, εφόσον τα αποτελέσματα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και η πορεία των τιμών τροφίμων και ενέργειας ισχυροποιήσουν την πιθανότητα σταδιακής ύφεσης των πληθωριστικών πιέσεων. Η προοπτική επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών το 2008 στην ευρωζώνη σε επίπεδα χαμηλότερα του επιθυμητού (2%) διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει η Alpha. Σε αυτήν την περίπτωση η τράπεζα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε 2 ισόποσες μειώσεις της τάξεως του 0,25%, με αποτέλεσμα το επιτόκιο αναφοράς να διαμορφωθεί στα τέλη του 2008 στο 3,50%.
Στην τελευταία σύσκεψή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (7/2)διατήρησε όπως αναμενόταν το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο στο 4% για 8η συνεχή φορά, σε μια προσπάθεια περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν την ευρωζώνη. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρός της αναφέρθηκε στη διατήρηση των πληθωριστικών κινδύνων, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως διατηρείται η ισχύς των μακροοικονομικών δεδομένων, τα οικονομικά θεμελιώδη φανερώνουν τον κίνδυνο για την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας.Στις συνεδριάσεις των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η ΕΚΤ αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης, με ορισμένους από αυτούς να έχουν αρχίσει να αμαυρώνουν το αναπτυξιακό τοπίο. Παρά το ότι ο σημαντικότερος στόχος της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών (η διατήρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδα χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%), δεν αγνοεί την εξέλιξη των αναπτυξιακών ρυθμών που συνιστά βασικό πυλώνα των αποφάσεων της νομισματικής της πολιτικής.Οι λόγοι που συνηγορούν για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στους προσεχείς μήνες σχετίζονται με τα κάτωθι.
- Η προοπτική για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21/2), αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2008 στο 1,8% (εκτίμηση Νοεμβρίου, 2,2%) ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει (29/1/08) αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2008, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,1% (10/07).
Όσον αφορά σε επιμέρους μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο (100,1 μονάδες) 2 ετών, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη υποχώρηση (2%) των τελευταίων 13 ετών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000.
- Η οικονομία των ΗΠΑ, βασικός εμπορικός εταίρος της ευρωζώνης, βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, καθώς οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της διατήρησης της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime sector).
- Τα προβλήματα φερεγγυότητας στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης των ΗΠΑ οδήγησαν σε κρίση στενότητας ρευστότητας και σε κρίση εμπιστοσύνης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την επανατιμολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαμόρφωση των διατραπεζικών επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, τα κριτήρια δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν γίνει πιο αυστηρά, όπως αποτυπώθηκε και από την πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ (Bank Lending Survey 1/08), διαμορφώνοντας συνθήκες περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων και ηπιότερης ανάπτυξης.
- Η διαμόρφωση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του νομίσματος και κατά συνέπεια τις εξαγωγές των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
- Οι πληθωριστικές προσδοκίες, εκφρασμένες μέσω της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του 10ετούς γαλλικού κυβερνητικού ομολόγου OAT και του αντίστοιχου τιμαριθμοποιημένου, έχουν υποχωρήσει από το 2,28% τον Δεκέμβριο του 2007 στο 2,19% στα μέσα του Φεβρουαρίου 2008.
http://www.euro2day.gr/articles/152658/

No comments: