17.3.08

«Θα χυθεί πολύ αίμα», προβλέπει ο Alan Greenspan

Θα είναι πολλά τα θύματα της κρίσης που εξελίσσεται στις διεθνείς αγορές, η οποία θα επιφέρει μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση στις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμίσεις, στους κώδικες και στη διαχείριση κινδύνου, δήλωσε ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, κ. Alan Greenspan.
Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο πρώην τιμονιέρης της Fed δηλώνει ότι ως επί το πλείστον τα μοντέλα αποτίμησης κινδύνων στο χρηματοοικονομικό σύστημα έχουν αποτύχει όχι επειδή ήταν υπερβολικά περίπλοκα, αλλά γιατί «ήταν πολύ απλοϊκά ώστε να καλύψουν την πλήρη γκάμα των παραμέτρων που διοικούν την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα».
Ο κ. Greenspan δηλώνει: «Θα υπάρξουν πολλά θύματα από την κρίση. Τα μεγαλύτερα θα υποστεί το υπάρχον σύστημα αποτίμησης κινδύνου». Τονίζει επίσης ότι η διαχείριση του κινδύνου δεν είναι δυνατόν ποτέ να τελειοποιηθεί. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ελπίζει ότι το πνεύμα «αυτορύθμισης» των χρηματοοικονομικών αγορών δεν θα είναι ένα από τα θύματα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/297178/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: