27.3.08

Προφήτης κακών ειδήσεων για την οικονομία ο Τρισέ

Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» της κρίσης προφήτευσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τριμηνιαίο δελτίο της για τη Ζώνη Ευρώ μιλούσε για «ενίσχυση των ανέμων» που «κλυδωνίζουν», όπως σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι η αβεβαιότητα για τη συνέχεια και την αναπτυξιακή προοπτική της Ζώνης Ευρώ παραμένει «ασυνήθιστα υψηλή», θύμισε όμως ότι η εντολή που έχει η τράπεζα από τις κυβερνήσεις δεν είναι η τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η καταπολέμηση του πληθωρισμού «που αναμένεται να παραμείνει σαφώς άνω του 2%», έχοντας ήδη φθάσει το 3,3% τον Φεβρουάριο. Κατόπιν αυτού «η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας, που είναι η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.
Με την «τρέχουσα νομισματική πολιτική» το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μείνει από το φθινόπωρο στο 4% ή σχεδόν το διπλάσιο του αμερικανικού. Επισήμανε, όμως, ο Τρισέ ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διατηρεί υγιή θεμελιώδη μεγέθη και θα παραμείνει σε τροχιά, έστω βραδείας, ανάκαμψης αν και όπως υπογράμμισε «δεν θα έλεγα ότι έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα» …
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της Ζώνης Ευρώ σημειώνει, επεξηγώντας τις μετεωρολογικού χαρακτήρα διαπιστώσεις της, τρεις παράγοντες.
Τρεις παράγοντες
Ο πρώτος είναι ότι «έχει ενταθεί η αβεβαιότητα για τη διάρκεια της κρίσης, το τελικό κόστος της και τα ενδεχόμενα (νέα) θύματα, κάτι που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές» όπως άλλωστε και τις τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν τις επενδύσεις τους.
Δεύτερος «άνεμος» είναι οι ενδείξεις ότι η στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ θα είναι χειρότερη του αρχικά αναμενόμενου με την ύφεση να βρίσκεται πλέον προ των θυρών, αν δεν έχει ήδη αρχίσει, και την αβεβαιότητα να παραμένει πλήρης για τη διάρκεια που θα έχει η κρίση.
Θύελλα ανατιμήσεων
Τρίτος και τελευταίος άνεμος είναι η… θύελλα των ανατιμήσεων που πηγάζουν από τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων αν και η Επιτροπή προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών, εκτός βέβαια εκείνων του πετρελαίου.
Κατόπιν όλων αυτών, ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια σημείωσε ότι «παρά τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της η Ευρώπη αρχίζει να νιώθει τον κλυδωνισμό.
Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται, η Επιτροπή αναλύει τις διαφορές στον πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών, διαπιστώνοντας ότι αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στα διαφορετικά «βάρη» που αποδίδονται σε κάθε συνιστώσα, για να επισημάνει το παράδειγμα, μεταξύ άλλων της Ελλάδας, που αποδίδει σχετικά μικρό «βάρος» στις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα ο δικός της δείκτης (4,5% τον Φεβρουάριο) να επηρεάζεται λιγότερο απ’ ό, τι άλλων χωρών από τον καλπασμό του πετρελαίου, αλλά, αντιθέτως, συγκριτικά περισσότερο από τον τομέα των υπηρεσιών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/03/2008_264025

No comments: