8.3.08

Οικονομικός κύκλος

Τhe Washington Post
O «στασιμοπληθωρισμός» επανέρχεται στους τίτλους των εφημερίδων, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται σωστά. Στασιμοπληθωρισμός θεωρείται η συνύπαρξη υψηλού πληθωρισμού και μεγάλης ανεργίας.
Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο στασιμοπληθωρισμός, τουλάχιστον ως έννοια, έγινε κατανοητός τη δεκαετία του 1970. Τότε σήμαινε κάτι το διαφορετικό: ταυτόχρονη εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού, μεγάλης ανεργίας και μικρού ρυθμού ανάπτυξης.
Ομως, το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η επιμονή του φαινομένου για μεγάλο διάστημα. Και αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τη διαφορά. Η συνύπαρξη υψηλού πληθωρισμού με μεγάλη ανεργία είναι αφύσικη. Συνήθως είναι κάτι προσωρινό, διότι ο υψηλός ρυθμός της ανεργίας που προέρχεται από την επιβράδυνση της οικονομίας ή από την ύφεση βοηθάει να ελέγξουμε τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αύξηση των τιμών, ενώ είναι αναγκασμένες να καταβάλουν περισσότερα σε περίπτωση αυξήσεως των μισθών.
Μόνο αν εισέλθουμε σε έναν φαύλο κύκλο αυξήσεως τιμών και μισθών έχουμε στασιμοπληθωρισμό. Φαινόμενο που μεταφράζεται ως ένα μείγμα υψηλής ανεργίας και πληθωρισμού.
Ουδείς πολιτικός παραδέχεται το αυτονόητο: οι υφέσεις, παρόλο ότι για πολλούς είναι επώδυνες και επιζήμιες, δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Είναι μάλιστα μερικές φορές αναγκαίες προκειμένου να προληφθεί μια ευρύτερη και μακροχρόνια βλάβη. Αλλά και πολλοί πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και οικονομολόγοι πάσχουν από την ίδια αντίληψη. Χειρίζονται κάθε σοβαρή ύφεση ως πολιτική αποτυχία τη στιγμή που πρόκειται για ένα απλό περιστατικό του οικονομικού κύκλου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/03/2008_262199

No comments: