3.3.08

Βίκτωρας Ρέστης: Ο "mister 10%" του Χ.Α.

Σε έναν από τους πιο ενεργούς «παίκτες» του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει μετατραπεί την τελευταία διετία ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης που ήδη μέσω θυγατρικών του συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο πέντε εισηγμένων εταιρειών.
Ξεκινώντας από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και στη συνέχεια επενδύοντας στις FG Europe, Imperio, Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και πιο πρόσφατα στην Μπενρουμπή, ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στο Χ.Α. που αποτιμάται στα 42 εκατ. ευρώ (στις 29/2).
Χρηματιστηριακοί παράγοντες, όμως, αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες που παραμένουν «αφανείς» (είναι κάτω του ορίου του 5% που απαιτεί επίσημη ανακοίνωση), με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να αυξάνεται κατά πολύ. Και βέβαια, εάν υπολογιστούν οι επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται στις «παρυφές» του Χρηματιστηρίου όπως μεταξύ άλλων στην First Business Bank (ελέγχει το 51% και το υπόλοιπο 49% η AΤΕbank) και στη Sea Star Capital που κατέχει το 32,50% της ΑΝΕΚ, το ύψος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει ο Β. Ρέστης στο συγκεκριμένο χώρο ξεπερνά σημαντικά τα 42 εκατ. ευρώ.
Όσοι, πάντως, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την επενδυτική τακτική του ομίλου, διαπιστώνουν πως λειτουργεί με τη λογική ενός equity fund. Διοχετεύει τα υπερκέρδη από τη δραστηριότητα στη ναυτιλία σε άλλους τομείς με στόχο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αποκομίσει υπεραξίες. Ήδη, αυτό συνέβη στη περίπτωση της Imako του Π. Κωστόπουλου. Αποκτήθηκε το 32,7% της εκδοτικής εταιρείας και ύστερα από λίγους μήνες μεταβιβάστηκε η συμμετοχή αυτή με κέρδος που σύμφωνα με πληροφορίες έφθασε τα 7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για λόγους «ευελιξίας» σπάνια το ποσοστό που αποκτάται σε μια εταιρεία υπερβαίνει το 10% (γι’ αυτό και κάποιοι στη χρηματιστηριακή αγορά αποκαλούν τον εφοπλιστή με το προσωνύμιο «ο mister 10%»), χωρίς όμως να είναι και δεσμευτικό όπως φάνηκε στην περίπτωση της Imako.
Σήμερα, ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει στις εξής εταιρείες:
* FG Europe: Μία από τις αρχικές συμμετοχές του εφοπλιστικού ομίλου αφορά την απόκτηση ποσοστού 10,99% της FG Europe (συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Φειδάκη) η αποτίμηση της οποίας φθάνει στα 13,05 εκατ. ευρώ (στις 29/2). Οι δύο πλευρές ενίσχυσαν τη συνεργασία τους με τη δημιουργία της RF Energy (50% Ρέστης, 40% FG Europe και 10% Γ. Φειδάκης), για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή της RF Energy στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε διάστημα τριετίας.
* ΔΟΛ: Από τις αρχές του χρόνου ο όμιλος Ρέστη έχει αρχίσει να αποκτά θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι κατέχει το 5,61% του ΔΟΛ (συμμετοχή που αποτιμάται στα 12,75 εκατ. ευρώ στις 29/2), κίνηση που "τάραξε τα νερά" της αγοράς, αφού είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που εφοπλιστής εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο ενός εισηγμένου «παραδοσιακού» εκδοτικού ομίλου. Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, σημείωναν ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν η είσοδος στο ΔΟΛ αφορά τοποθέτηση με προκαθορισμένο επενδυτικό ορίζοντα και στόχο ή εάν αποτελεί μέρος μακροπρόθεσμης στρατηγικής κίνησης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πιθανολογούμενη συμμετοχή στην Τηλέτυπος που εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 3%.
* Νίκας: Αρχικά αποκτήθηκε έναντι 7,5 εκατ. ευρώ (5,9 ευρώ ανά μετοχή) το 6,3% της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, η οποία ελέγχεται από την Global Finance. Η πρόθεση της Global να αποκτήσει μέσω δημόσιας πρότασης το 100% της Νίκας δεν βρήκε σύμφωνο τον εφοπλιστικό όμιλο, που αύξησε τη συμμετοχή του (μέσω των Del Mar Invest και Glestand) στο 10,07% για να μπλοκάρει την κίνηση της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών. Έκτοτε υπάρχει «ύφεση» στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού η Νίκας έχει μπει σε δρόμο σταθερής ανάπτυξης. Στο τέλος Φεβρουαρίου, η αξία της θέσης του ομίλου Ρέστη στη Νίκας έφθανε στα 10,10 εκατ. ευρώ.
* Imperio: Στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης εμπορευμάτων Imperio έχει αποκτηθεί το 10,64% μέσω της First European Retail Corp. Από τα τέλη του 2006 ο όμιλος άρχισε να «χτίζει» θέσεις και με συνεχείς αγορές έφθασε πάνω από το 5% τον Φεβρουάριο του 2007. Λίγο αργότερα, μέσω αγοράς πακέτων μετοχών το ποσοστό έφθασε στο 10,6% που αποτιμάται στα 3,03 εκατ. ευρώ.
* Μπενρουμπή: Με την πρόσφατη απόκτηση πακέτου 2,63% στη Μπενρουμπή (εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού), η συμμετοχή έφθασε προ ημερών στο 6,40% (μέσω της Benbay Ltd). Πρόκειται για το τελευταίο εγχείρημα σε εισηγμένη εταιρεία του Χ.Α., με τη συμμετοχή του ομίλου να αποτιμάται στα 2,88 εκατ. ευρώ (στις 29/2).
* Multirama: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. ως μόνος μέτοχος της Multirama με ποσοστό 48,96% εμφανίζεται ο Π. Γερμανός. Προ μηνών όμως είχε ανακοινωθεί ότι ο όμιλος Ρέστη θα αποκτήσει το 20% της Multirama μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και παραίτηση δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τιμή διάθεσης των μετοχών είχε οριστεί στα 9 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα η μετοχή της Multirama έχει υποχωρήσει στα 5,42 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσία του ομίλου στο Χ.Α. αποτελεί μικρό μόνο μέρος των δραστηριοτήτων του.

Εκτός Ελλάδος, ελέγχει το 33% της εισηγμένης στη Wall Street ελληνικών συμφερόντων Free Seas, το 30% της Oceanaut (μέλος του ΑΜΕΧ), ενώ η μητρική εταιρεία του ομίλου Enterprises Shipping and Trading S.A. συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως με στόλο άνω των 60 πλοίων και παραγγελίες για τη κατασκευή ακόμη τριάντα.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=12&id=460552&expand=1

No comments: