9.4.08

ΔΝΤ: Με ισχυρή ανάπτυξη η Ελλάδα έως το 2013 (κι άλλα πολλά)

Περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και φθίνουσας οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο World Economic Outlook, εκτιμάται διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 13,9% του ΑΕΠ φέτος στο 14,1% το 2009 , την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2008 για να αποδυναμωθεί περαιτέρω στο 3,3% το επόμενο έτος.
Πρόκειται για προβλέψεις σαφώς πιο απαισιόδοξες έναντι και των τελευταίων αναθεωρημένων εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου, χωρίς όμως να ...υποτιμάται η επίδοση του 3,5% που παραμένει υψηλή. Κι αν στο μέτωπο του ισοζυγίου δεν φαίνεται φως στο ...τούνελ , αφού μέσω προβολών προκύπτει ότι το 2013 το έλλειμμα θα βρίσκεται σε τραγικά για την ανταγωνιστικότητα επίπεδα , στο 12,4% του ΑΕΠ , αισιόδοξο είναι το στοιχείο ότι μετά από πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να απολαμβάνει ρυθμού ανάπτυξης άκρως αξιόλογου , στην περιοχή του 3,5%.
Χρόνιο πρόβλημα με βαθιές ρίζες από την άλλη πλευρά φαίνεται να αποτελεί ο πληθωρισμός.
Το ΔΝΤ ταυτίζεται με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για μέσο δείκτη 3,5% φέτος και προβλέπει πτώση στο 2,7% το 2008 και στο 2,5% το 2013.
Βραδεία θα είναι τέλος η αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 7,5% του εργατικού δυναμικού στο 7,4% το επόμενο έτος .
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/308638/Article.aspx

Τι προτείνει σε Ευρώπη, Αμερική
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παροτρύνει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν σε μείωση των επιτοκίων, καθώς και τις αμερικανικές αρχές να ενδυναμώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην κάμψη της στεγαστικής αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού στην ευρωζώνη πιθανότατα θα υποχωρήσει κάτω του 2% το 2009 καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη, εκτιμά το ΔΝΤ.
“Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αμβλύνει τη στάση της”, αναφέρεται σε έκθεση του οργανισμού.
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναφέρει ότι “πρέπει να βρεθεί χώρος για επιπλέον κρατική υποστήριξη στη στεγαστική και τη χρηματοπιστωτική αγορά”, καθώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση Bush έχει αντιταχθεί στη χρήση δημόσιου χρήματος για την αγορά τίτλων διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια. Το ΔΝΤ, το οποίο από τον Ιούλιο έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις του τρεις φορές αναφορικά με το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο 3,7% από 5,2%, δίνει πιθανότητες 25% στο σενάριο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, προβλέπει “ήπια ύφεση” στις ΗΠΑ και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν προβεί σε “επιθετική” ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος, ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος “ολοσχερούς πιστωτικής κατάρρευσης”.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=482858

No comments: