21.4.08

Η κρίση χρειάζεται δράση

Της Κριστίν Λαγκάρντ*

Την οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περιγράφει η υπ. Οικονομίας της Γαλλίας

Η σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και των ηγετών της «G7» ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ουάσιγκτον, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο.
Είναι δική μας ευθύνη, ως υπουργοί Οικονομικών, να συνεργαστούμε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση των αντιστάσεων του χρηματοοικονομικού συστήματος. Είναι, επίσης, καθήκον μας να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των τροφίμων στις φτωχές χώρες και για το γεγονός ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα.
Η τρέχουσα ύφεση, έως ένα βαθμό, είναι φυσιολογική και θα ευθυγραμμίσει καλύτερα την εκτίμηση του ρίσκου με την οικονομική πραγματικότητα. Ομως το ξέσπασμα της φούσκας σε κάποιες αγορές, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλής επισφάλειας, έχει προκαλέσει αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Είναι δικό μας καθήκον να υποδείξουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, ενώ συμβάλουμε στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δράσης που θα επαναφέρει σε ομαλή τροχιά τη λειτουργία των κεφαλαιακών αγορών και θα βοηθήσει να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι, σε καμία περίπτωση, «άνοσες» στην αμερικανική ύφεση. Η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης για το 2008.
Ευρώ - δολάριο
Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων έχει επιβαρύνει την προσπάθεια προσαρμογής αρκετών ευρωπαϊκών οικονομιών. Πάντως, τα έως στιγμής ανακοινωθέντα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης είναι εύρωστα. Επιπροσθέτως, αν και έχει καταγραφεί περιορισμένη ένταση σε ορισμένες στεγαστικές αγορές, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ανάλογα με αυτά που εμφάνισε η αμερικανική αγορά subprimes. Κατά τη σύνοδο του G7, το Φόρουμ Οικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Forum) πρότεινε αλλαγές στους ισχύοντες κανόνες εποπτείας και προτάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα να ενισχύσει το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η στήριξη των τιτλοποιήσεων θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της καθιέρωσης μέτρων διαφάνειας, παροχής κινήτρων αλλά και αυξημένης υπευθυνότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό παροχής κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα και μέτρων από τις αρχές. Είμαι αισιόδοξη ότι θα κατορθώσουμε να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση για την ανάληψη δράσεων και τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Η διαφάνεια είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον αλλά και για τη διαχείριση της υφιστάμενης. Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν επιτύχει κάποια πρόοδο στον τρόπο που διαχειρίζονται το ζήτημα του ρίσκου. Οι εποπτικές αρχές των κυριότερων αγορών θα πρέπει να ενισχύσουν τις πιέσεις στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα μέσω συντονισμένων και συγκεκριμένων προτάσεων.
Ομως η δυσκολία αποτίμησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, σε αγορές που δέχονται πιέσεις, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.
Τέλος, οι συνέπειες της έκρηξης των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων στις φτωχές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η πρόταση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, για την παροχή επιδοτήσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, υπό το πρίσμα ότι θα είναι προσωρινές και στοχευμένες.
Επιπροσθέτως, η πρόταση του Ρόμπερτ Ζέλικ, του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά τη λεγόμενη « λύση του 1%» για τις μετοχικές επενδύσεις στην Αφρική από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWF) συμπίπτει με την αντίστοιχη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες εκμετάλλευσης εμπορευμάτων θα πρέπει να μοιράζονται ένα μερίδιο των κερδών τους για να ενισχύσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να αντιδρούν με περισσότερο αυτοματισμό στην παροχή βοήθειας προς τις φτωχές χώρες προκειμένου αυτές να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εξωγενείς κρίσεις. Είμαι πρόθυμη να αποδεχθώ μία πιο ευέλικτη διαδικασία για την εκταμίευση έκτακτων πιστώσεων από τα δύο διεθνή όργανα σε περιπτώσεις ανάγκης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9502&pubid=1659216

No comments: