9.4.08

ΟΟΣΑ: “Η subprime κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα”

ΠΑΡΙΣΙ (AFP)-- Η subprime κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Angel Gurria, κάνοντας λόγο για “συλλογική χρεοκοπία”, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αποτυχία ελέγχου του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, αλλά και του κανονιστικού πλαισίου.Ο Gurria ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορούσε την εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, σχολιάζοντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation πως οι κανονισμοί “είτε δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηροί είτε δεν κέρδισαν τον σεβασμό”.Ο ίδιος πρόσθεσε πως “υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί ολόκληρη η πυραμίδα των χρηματοπιστωτικών θεσμών εξαιτίας αυτής της συλλογικής χρεοκοπίας”.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επέρριψε ευθύνες στις “τράπεζες, στα επενδυτικά funds, οι φορείς παροχής χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων (financial intermediaries), οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι ασφαλιστικές”.Ο ΟΟΣΑ εκπροσωπεί 30 εκβιομηχανισμένες χώρες και ασχολείται με την μελέτη των συνθηκών σε πολλούς κλάδους του οικονομικού management, αλλά και με την παροχή συμβουλών σχετικά με τις κορυφαίες πρακτικές.
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε πως η κατάρρευση της αγοράς subprime θα κοστίσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα περί τα 945 δισ. δολάρια.Επ ΄ αυτού ο Gurria επισήμανε πως: "Κάθε εβδομάδα, όλο και κάποια τράπεζα αποκαλύπτει την έκθεση στα “subprime” ή νέα “κύματα διόρθωσης” (στα μεγέθη). Και όταν τελειώνει ο ένας κύκλος, ξεκινά ένας άλλος. Συνήθως με υπέρογκες απομειώσεις”.Ο άνεμος μεταρρυθμίσεων που έφερε στις 31 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Henry Paulson, “αποδεικνύει πως θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη στο σύστημα” ανέφερε ο Gurria said.Οι προτάσεις του Paulson για υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών στον χρηματοπιστωτικό έλεγχο θα επιφορτίσουν την Fed με το βάρος του να “καθαρίσουν” το σύστημα από περιττά στοιχεία που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1930 και να το συνδέσουν με το παρόν.Ωστόσο, ο Gurria ανέφερε πως η αποτυχία του κανονιστικού πλαισίου δεν αποτέλεσε τη μοναδική αιτία του συστήματος.
"Από ορισμένες οπτικές γωνίες, η απλή εφαρμογή των κανονισμών θα ήταν αρκετή. Ωστόσο, ουδείς σέβεται το κανονιστικό πλαίσιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί δεν είναι επαρκείς υπογράμμισε ο ίδιος.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=482605

No comments: