11.4.08

Ετοιμο το γερμανικό νομοσχέδιο για την προστασία από τη διείσδυση των SWFs

Σε κοινό έδαφος για την εφαρμογή μέτρων, με στόχο την προστασία κλάδων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία από τη διείσδυση των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (SWFs) κατέληξε η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δήλωσε σε ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας The Financial Times πως τα «θέματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα» τελικά επιλύθηκαν, οπότε μπορεί να προωθηθεί το προσχέδιο νόμου στο υπουργικό συμβούλιο. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στόχος της κυβέρνησης είναι δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής ανάλογης της αμερικανικής επιτροπής ξένων επενδύσεων (Cfius), η οποία θα έχει το δικαίωμα επανεξέτασης ή ακόμα και άσκησης βέτο σε εξαγορές εταιρειών με στρατηγικό ρόλο στην οικονομία από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) του εξωτερικού.
Μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ήταν το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας το δικαίωμα μπλοκαρίσματος συμφωνιών εάν απειλούν την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας. Είναι, σαφές, πως το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να εξαντλήσει την «περιέργειά» του σε εξαγορές μεριδίων που θα υπερβαίνουν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου μιας γερμανικής εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι από το αναμενόμενο νομοσχέδιο θα εξαιρούνται κρατικοί επενδυτικοί φορείς που ανήκουν σε κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειωτέον ότι τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, πρόκειται να αποκτήσει την αρμοδιότητα ακύρωσης μιας συμφωνίας μέχρι και τρεις μήνες μετά την ανακοίνωσή της. Η διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των SWFs έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς αιωρείται η υποψία ότι υποκινούνται περισσότερο από πολιτικά, παρά από οικονομικά, κίνητρα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/04/2008_265979

No comments: