16.5.08

DT - OTE by DW

Όμπερμαν για ΟΤΕ: Αποκτήσαμε έναν ισχυρό εταίρο στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο επικεφαλής της Telekom Ρενέ Όμπερμαν επιμένει στην στρατηγική του για την αύξηση της τιμής της μετοχής του ομίλου, μια στρατηγική που αποτυπώνεται κυρίως στην δραστηριοποίηση της Telekom εκτός των γερμανικών συνόρων.
Το διατύπωσε με περισσή σαφήνεια ο Ρενέ Όμπερμαν στην συνέλευση των μετόχων, που έλαβε χώρα στην Arena της Κολωνίας.

Iσχυρή και προσανατολισμένη στους πελάτες παρουσία

Με το «καλημέρα» προς τους παρευρισκομένους, ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom υπογράμμισε: «Χθες το εποπτικό συμβούλιο της επιχείρησής μας ενέκρινε τα σχέδια συμμετοχής μας στον ελληνικό ΟΤΕ. Το ίδιο έπραξε και η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας στο εξωτερικό. Με την κίνηση αυτή αποκτήσαμε έναν ισχυρό εταίρο στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ΟΤΕ με τα 25 εκατομμύρια των πελατών του όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και σε άλλες πέντε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, διασφάλισε μια ισχυρή και προσανατολισμένη στους πελάτες παρουσία. Για τον λόγο αυτόν χαιρόμαστε και προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε μια καλή εταιρική συνεργασία, από την οποία και οι δύο πλευρές θα αντλήσουν οφέλη», τόνισε ο κ. Όμπερμαν.

«Η διεθνοποίηση του ομίλου δεν συνιστά αυτοσκοπό», είπε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Telekom απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τα σενάρια περί πιέσεων και δύσκολης θέσης που βρίσκεται ο όμιλος. Στόχος μας είναι το όφελος των μετόχων, υπογράμμισε.

Δεν προεξοφλούν την έγκριση της Βουλής

Περισσότερα δεν σχολιάζουν οι άνθρωποι της Telekom, καθώς περιμένουν πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ομίλου, δεν θεωρείται δεδομένη η απόφαση της Βουλής και για τον λόγο αυτόν αποφεύγονται προς το παρόν τουλάχιστον οι τοποθετήσεις.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3338131,00.html

«Φιλέτο η επικερδής COSMOTE για την Deutsche Telekom»
«Η Deutsche Telekom μπαίνει στον ΟΤΕ» με αυτόν τον τίτλο σχολιάζεται σήμερα στον γερμανικό τύπο η συμφωνία Telekom – ΟΤΕ.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από το αναλυτικό ρεπορτάζ της Frankfurter Rundschau:
«Οι διαπραγματεύσεις κινδύνευσαν να αποτύχουν κυρίως λόγω των απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για διευρυμένο δικαίωμα συναπόφασης και για βέτο στο μάνατζμεντ του τηλεπικοινωνιακού ομίλου.
Σε αυτό το σημείο τελικά η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε.»

«Η Deutsche Telekom μέσω ΟΤΕ θα ελέγχει την αγορά στη ΝΑ Ευρώπη»

«Ο ΟΤΕ είχε πέρσι τζίρο 6,3 δις ευρώ και 662,6 εκατομμύρια κέρδη.
Ενδιαφέρουσες είναι για την Telekom οι συμμετοχές του ΟΤΕ σε μια σειρά βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η FYROM και η Αλβανία.
‘Φιλέτο’ θεωρείται η επικερδής θυγατρική επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ COSMOTE, την οποία η Telekom μεσοπρόθεσμα θα βγάλει στην αγορά με τη διεθνώς γνωστή μάρκα της T-Mobile.
Με τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ η Telekom θα ελέγχει την αγορά των τηλεπικοινωνιών στη ΝΑ Ευρώπη.»
Η ελληνική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα του ΟΤΕ αντιτίθενται στην γερμανική συμμετοχή. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ‘ξεπούλημα’ και δήλωσε ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επαναφέρει υπό τον κρατικό έλεγχο τον ΟΤΕ.

Από σήμερα γίνονται απεργίες και διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής της Telekom στον ΟΤΕ, διότι οι εργαζόμενοι φοβούνται μέτρα εξορθολογισμού.
Τις επόμενες ημέρες πρέπει η συμφωνία ΟΤΕ – Telekom να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Για τον κ. Καραμανλή αυτό σημαίνει πάλι νέα αγωνία, καθώς η συντηρητική Ν.Δ. διαθέτει οριακή πλειοψηφία.
Εξάλλου η συμφωνία Telekom – ΟΤΕ δεν είναι μη αμφιλεγόμενη στην κυβερνητική παράταξη. Επομένως η συμφωνία δεν είναι και τόσο σίγουρη.»

EΠΙΣΗΣ, ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:

Στον αστερισμό των απεργιών

«Μια ακινητοποιημένη χώρα – η Ελλάδα ξαναζεί κύμα απεργιών λόγω των αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung:
«Ο Καραμανλής ακολουθεί μια φιλόδοξη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων για τις μέχρι σήμερα κρατικές επιχειρήσεις.
Στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια, η ΔΕΗ και η ημικρατική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
Χθες ανακοινώθηκε στα ελληνικά μίντια η μεταβίβαση του 20% του ΟΤΕ στην Telekom και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που φοβούνται απολύσεις και συρρίκνωση της επιρροής τους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό αρχίζουν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία, που σε αντίθεση με τον ΟΤΕ είναι ελλειμματική, ανακοίνωσε επίσης απεργίες για σήμερα. Έτσι ο ελληνικός εναέριος χώρος θα παραμείνει για αρκετές ώρες κλειστός.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3338203,00.html

No comments: