25.7.08

Συμπεράσματα

Πολλά "έσκασαν" (ξανά) ταυτόχρονα.

Για τα μάκρο έχουν πατηθεί χιλιάδες φορές τα πλήκτρα...
Δεν έχουμε κανένα δείκτη που να έχει γυρίσει καλά επάνω, κάποια αποσπασματικά στοιχεία μπορεί κάποιο μήνα να γυρίζουν επάνω ακόμα και με ρεκόρ αλλά τον επόμενο... (βλέπε λιανικές πωλήσεις Ιουνίου στο Η.Β.)

Κι ότι και να λέει ο οποιοσδήποτε, όλα ξεκινούν από την αγορά κατοικίας.
ΗΠΑ: Σε χαμηλά 10ετίας οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο
Και συνεχίζουν οι καταναλωτές...

Κι όποιος λέει ότι δεν υπάρχει ύφεση, ας κοιτάξει καλά τους δείκτες ανεργίας... Μετά ας μπούμε σε συζήτηση για τον ορισμό της ύφεσης... Η δική μου θέση είναι ότι ο καλύτερος δείκτης για την ύφεση είναι η ανεργία των πολιτών.
Η Αμερική κατάφερε να ξεπεράσει τον αριθμό των 400,000 αρχικών αιτήσεων ανεργίας... Για δεύτερη φορά μετά τον Μάρτιο 08.
Χωρίς βέβαια να ξεχνιέται και ο όρος growth recession.

ΌΧΙ ΌΧΙ ΌΧΙ δεν έχουμε ύφεση... Απλά οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος τους απολύωντας προσωπικό... Κάνουν τα κουμάντα τους και βλέπουν ότι μπορούν να λειτουργούν με λιγότερους υπαλλήλους... Έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές με τις νέες τεχνολογίες!

Βλέπε και Ισπανία: Σε υψηλά τριετίας η ανεργία και ένα όμορφο συγκεντρωτικό των S&P για την Ευρώπη.

Οπότε τα μίκρο επηρεάζονται... Εχθές τα αμερικάνικα ξενοδοχεία, εστιατόρια και αυτοκίνητα έβγαλαν ανακοινώσεις κερδών, οι οποίες βεβαια ήταν κάτω...
Οι μόνες εταιρείες που πάνε σταθερά καλά στην Αμερική είναι τα ..ενεχυριοδανειστήρια!

Τρίτο σημείο είναι τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν πάρει την ανηφόρα για τα καλά. Μιλάμε για Αμερική, όπου τα πράγματα ξεκινούν από το 2%, κι αυτά είναι στο υψηλότερο σημείο 52 εβδομάδων. Εδώ έχει βάλει το χεράκι του κι ο πληθωρισμός.

Μιας και είπαμε για πληθωρισμό, ενώ δεν υπάρχει τάση για γενικευμένες αυξήσεις μισθών ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, ο ομοσπονδιακός μισθός αυξάνεται κατά $ο.70 στα $6.55/ώρα. Σημειώνεται ότι είναι η 2η από 3 αυξήσεις, ύστερα από μια δεκαετία κολλημένο στα $5.15.

Οπότε τι να κάνουν οι αγορές;
Το ερώτημα αναφέρεται σε κάποιο οριζοντα μηνών, όχι για αύριο.

Αλλά η ερώτηση πάντοτε είναι τι ΘΑ κάνουν. Πείτε μου πότε τα παραπάνω θα περάσουν για να σας πω τι θα κανουν! Πριν από μερικούς μόνο μήνες οι περισσότεροι πίστευαν ότι όλα αυτά θα περάσουν γρήγορα (6 μήνες: V), νομίζω ότι πλέον λίγοι το πιστεύουν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι όλο το 2008 (12 μήνες: V προς U) θα κινηθεί επηρεαζόμενο από αυτά. Βέβαια, κάποιοι από τους πρώτους που τα προέβλεψαν δεν τους βλέπω να αλλάζουν γνώμη (18-24 μήνες: U προς L). Αυτά για Αμερική.

Ενδιάμεσα, το H.B., το οποίο είναι πολύ κοντά στα χαϊρια των Αμερικανών, ειδικά στην αγορά κατοικίας. Κάποιος μου έλεγε ότι έμεινε έκπληκτος από τις πόσες ταμπέλες for sale υπάρχουν στη Γλάσκώβη.

Ακολουθεί η Ευρώπη, είτε η εντός ΕΕ είτε η εκτός (π.χ. Δανία). Η Ισπανία δείχνει στη χειρότερη κατάσταση (φούσκα η αγορά κατοικίας και ανεργία/ύφεση). Άσχημα είναι τα μηνύματα από Ιταλία, η οποία βλέπει τη βιομηχανία της να πιέζεται. Γαλλία και Γερμανία είναι λίγο πιο πίσω, με την εικόνα της χώρας της Μέρκελ να βλέπει το μέλλον. Καλά για περιφερειακές δυνάμεις όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα καλύτερα να μη συζητήσουμε.

Ελπιζω να μη θέλετε και συμπεράσματα

No comments: