28.7.08

Βρετανία: Βουτιά στις τιμές των ακινήτων

Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών σημείωσαν οι αξίες των ακινήτων στη Βρετανία τον Ιούλιο.

Η μέση τιμή κατοικίας στην Αγγλία και στην Ουαλία μειώθηκε 4,4% σε ετήσια βάση στις 168.500 στερλίνες (336.000 δολάρια) σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρεία ερευνών Hometrack, η οποία υποστηρίζει ότι η διολίσθηση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί επί μήνες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2001, ενώ από τον Ιούνιο οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,2%.

Σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος ερευνών της Hometrack, Ρίτσαρντ Ντόνελ, δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, ενώ με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, οι νέες κατασκευές θα παραμείνουν σε περιορισμένα επίπεδα, όπως και οι τιμές των ακινήτων, τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή οι τιμές βρίσκονται στα επίπεδα που ήταν τον Οκτώβρη του 2006», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και έχουν περιορίσει την παροχή πιστώσεων, ανατρέποντας την κατασκευαστική έκρηξη που είχε οδηγήσει σε τριπλασιασμό των τιμών στα ακίνητα την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα της Αγγλία αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 5%, εκφράζοντας περισσότερες ανησυχίες για μια πιθανή έκρηξη του πληθωρισμού παρά για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των ακινήτων έχει παρουσιαστεί στη Νότια Βρετανία, ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες η ζήτηση των ακινήτων έχει μειωθεί κατά 20%.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Βρετανική Αρχή για την αγορά ακινήτων, υποστηρίζει ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν κατά 25% μέχρι το 2013. Η αύξηση του ορίου ηλικίας, οι καθυστερήσεις στους γάμους και η αύξηση των διαζυγίων οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης στα ακίνητα. Αν και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν σε πέντε χρόνια ή περισσότερα, πολλοί ανησυχούν ότι στα επόμενα χρόνια η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά ακινήτων. «Μόλις η οικονομία δείξει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την προηγούμενη ανοδική τους πορεία», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της αρχής Ντέιβιντ Ορ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9464&pubid=2719170

No comments: