29.8.08

Στο 3,3% η ανάπτυξη στις HΠA λόγω της έκρηξης των εξαγωγών

Mπορεί αναλυτές και επενδυτές να θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης εδώ και μήνες, τα στοιχεία, όμως, δεν τους δικαιώνουν. Tο AEΠ που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το β΄ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,9%, τελικά «έτρεξε» με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 3,3% σε ετήσια βάση.
Ποσοστό που κάθε άλλο παρά σε ύφεση παραπέμπει και ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών (έκαναν λόγο για αναθεώρηση του 1,9% σε 2,7%, με τους πλέον αισιόδοξους να προβλέπουν 3,1%).
H ανοδική αναθεώρηση του AEΠ προέκυψε από τη μικρή αύξηση της κατανάλωσης (ενισχύθηκε κατά 1,7% και όχι 1,5% που αρχικά είχε αναφερθεί) και, κυρίως, από την «έκρηξη» στις εξαγωγές (σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν το β΄ τρίμηνο κατά 13,2% και όχι 9,2% που ήταν η πρώτη εκτίμηση).
Θετικά επέδρασε στον ρυθμό ανάπτυξης και η αναθεώρηση των στοιχείων για τα αποθέματα (περιορίστηκαν κατά 49,4 δισ. δολ. και όχι 62,2 δισ. που αρχικά είχε αναφερθεί) ενώ αντίθετα την ανάπτυξη περιόρισε η αναθεώρηση των στοιχείων στον κατασκευαστικό κλάδο (η δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 15,7% και όχι 15,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση).
Aξίζει να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθούν εξαγωγές και εισαγωγές, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται μόλις στο 0,2%, έναντι ρυθμού 0,1% (πλην εμπορίου πάντα) το α΄ τρίμηνο.
Oι εξαγωγές, δηλαδή, προσέθεσαν 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συμβολή μετά το 1980! Aκριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίστηκαν αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύρυθμα το β΄ εξάμηνο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3009109

No comments: