14.8.08

Οι fund managers προβλέπουν παγκόσμια ύφεση

Η παγκόσμια ύφεση είναι ευρέως αναμενόμενη για τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς η πιστωτική αποστράγγιση κλείνει έναν χρόνο και μετατρέπει τη χρηματοοικονομική κρίση σε παγκόσμια οικονομική διολίσθηση, σύμφωνα με την έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ των διεθνών fund managers.
Σχεδόν το ένα τρίτο των διαχειριστών που συμμετείχαν στη μηνιαία έρευνα της Merrill τον Αύγουστο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και σχεδόν οι μισοί περιμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητική στους ερχόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν εξασθενήσει μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε μια πρωτοφανή ανατροπή, το 18% των fund managers δηλώνει ότι ο δομικός διεθνής πληθωρισμός θα υποχωρήσει στους ερχόμενους 12 μήνες. Δύο μήνες πριν, το 33% περίμενε αύξηση του πληθωρισμού. "Οι φόβοι στασιμοπληθωρισμού αρχίζουν να υποκαθίστανται με φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία θα διανύσει περίοδο ανάπτυξης και πληθωρισμού below-trend", δηλώνει ο κ. David Bowers της Absolute Strategy Research. Κατά τον κ. Bowers είναι "ξεκάθαρο" ότι οι fund managers δεν πιστεύουν τις προβλέψεις κερδοφορίας των αναλυτών, καθώς το 83% δηλώνει πως οι εκτιμήσεις κερδών για τον ερχόμενο χρόνο είναι πολύ υψηλές.
Καθώς όμως η οικονομική επιβράδυνση μεταδίδεται στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, οι διαχειριστές κεφαλαίων ξαναβρίσκουν τον ενθουσιασμό τους για τα αμερικανικά ενεργητικά και το 53% εκτιμά ότι το δολάριο θα ανατιμηθεί, ενώ το 38% σκοπεύει να έχει θέσεις "overweight" στις αμερικανικές μετοχές κατά τους ερχόμενους 12 μήνες. Και τα δύο μεγέθη κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει μερική αναδίπλωση στις συναλλαγές long στην ενέργεια και short στις τράπεζες. Οι καθαρές θέσεις "overweight" στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο των Ευρωπαίων fund managers έχουν μειωθεί καθετα, από 62% τον Ιούνιο σε 11% τον Αύγουστο. Παράλληλα, οι καθαρές θέσεις "underweight" στις τράπεζες έχουν συρρικνωθεί από 62% τον Ιούνιο σε 40%. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο κατά πόσον αυτές οι μεταβολές μαρτυρούν μόνιμη ανατροπή. Ο κ. Francisco Blanch, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Merrill, δηλώνει ότι η ζήτηση πετρελαίου στις αναδυόμενες αγορές ποτέ δεν μειώθηκε σε ετήσια βάση στη σύγχρονη εποχή. "Αν και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια μείωσης της ζήτησης πετρελαίου στις οικονομίες του ΟΟΣΑ, τα οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να στηρίξουν τις τιμές του "μαύρου χρυσού" πάνω από τα 100 δολάρια το 2009", δηλώνει ο κ. Blanch. Παράλληλα, ο κ. Stuart Graham, επικεφαλής ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών της Merrill, τονίζει ότι οι τραπεζικές αποτιμήσεις δεν είναι καλύτερες από την ορθή αποτίμηση (fair) και προειδοποιεί πως οι τραπεζικές μετοχές μπορεί να αποδυναμωθούν και πάλι. Ο κ. Graham προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσουν έως 120 δισ. δολ. σε νέα κεφάλαια και τονίζει πως θα πρέπει να είναι αναμενόμενες περαιτέρω απομειώσεις 40 δισ. δολαρίων.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/357929/ArticleFTgr.aspx

No comments: