31.7.08

Greenspan: "Βλέπει" ύφεση στις ΗΠΑ

Πιθανότητες τουλάχιστον 50% η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση δίνει ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, όπως δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, ενώ υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη "στο χείλος της ύφεσης".

Ο πρώην πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα δεδομένων "των πολύ ισχυρών πιέσεων από τον χρηματοοικονομικό τομέα", ωστόσο συμπλήρωσε ότι "η ύφεση ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτη".

Αναφερόμενος στην αμερικανική στεγαστική αγορά, σημείωσε ότι η πτώση στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ δεν "βρίσκεται κοντά στο τέλος" και -ως αποτέλεσμα- οι αναταράξεις στις αγορές δεν αναμένεται να δείξουν σημάδια υποχώρησης. Όπως επισήμανε, "θα χρειαστεί χρόνος" για να επανέλθει η σταθερότητα στις αγορές.

"Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος", τόνισε ο κ. Greenspan, ενώ επισήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης όσο και την αύξηση των τιμών. "Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει θεμελιώδεις αλλαγές στο ισοζύγιο μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού", τόνισε.

Αναφερόμενος στη διάσωση της Bear Stearns, αλλά και στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ομοσπονδιακών εταιρειών Fannie Mae και Freddie Mac, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση "δεν είχε άλλη επιλογή".
http://www.capital.gr/news.asp?Details=549585

No comments: