30.9.08

MIG: Αύξηση μαμούθ με private placement

Με μια κίνηση που αλλάζει αιφνιδιαστικά το σκηνικό, μεσούσης της μεγάλης διεθνούς κρίσης, η MIG ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση νέας αύξησης-μαμούθ, ύψους 5 δισ. ευρώ, με private placement, προκειμένου, να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες, με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα.

Πρόκειται για κίνηση που χαρακτηρίζεται απο τόλμη αλλά και αυτοπεποίθηση όπως δείχνει καθαρά το μέγεθος της αύξησης (με δεδομένη τη συγκυρία) αλλά και το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης σε νέους στρατηγικούς/ θεσμικούς επενδυτές, οροθετείται στα 6 ευρώ, δηλαδή σαφώς υψηλότερα απο την τρέχουσα τιμή των 5 ευρώ.

Φανερώνει δε ότι η MIG προτίθεται να αξιοποιήσει στο έπακρο την τρέχουσα συγκυρία, στα πρότυπα άλλων επενδυτών με ισχυρή ρευστότητα που κάνουν αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό, συμμετέχοντας και υποβοηθώντας την συγκέντρωση του τραπεζικού χώρου στην Ελλάδα, (σε μια περίοδο κρίσιμη για το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MARFIN INVESTMENT GROUP (“MIG”) αποφάσισε την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που θα διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου 2008 με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Στην Γενική Συνέλευση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 5.004.000.000 Ευρώ με την έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 6 Ευρώ ανά μετοχή.

Εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις οι νέες μετοχές θα διατεθούν με την διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε στρατηγικούς ή/και θεσμικούς επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η MIG πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. Ευρώ τον Ιούλιο του 2007. Κάνοντας έγκαιρη διάγνωση των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων άλλαξε την επενδυτική της πολιτική από τον Οκτώβριο του 2007 και επέτυχε να διατηρήσει τα κεφάλαια των μετόχων της (preserved shareholders equity) ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση αφού περάν από επενδύσεις σε εταιρείες ηγέτιδες που δραστηριοποιούνται σε «αμυντικούς» τομείς (όπως Τρόφιμα, Υγεία κλπ.) έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. Ευρώ ενώ και οι εταιρείες του Ομίλου της διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξεως των 350 εκ. Ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG θεωρεί ότι η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με προτεραιότητα τον Τραπεζικό τομέα και τις συγκεντρώσεις (consolidation) που θα επακολουθήσουν.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζούμε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αβεβαιότητας. Η περίοδος αυτή όμως αναδεικνύει ήδη σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται βραχυμεσοπρόθεσμα ν΄αυξηθούν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση.

Με την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ρευστότητα μας αλλά και με την επιπλέον ρευστότητα από τη δρομολογηθείσα αύξηση κεφαλαίου σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας. Στη νέα επενδυτική μας πολιτική σκοπεύουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη όπου στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής (partner of choice).

Βασιζόμενοι στα πεπραγμένα μας (track record) μέχρι σήμερα, με την επιτυχή αξιοποίηση των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων μας».


Τι δήλωσε για την αύξηση κεφαλαίου της MIG ο Γ. Προβόπουλος

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της MIG, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι η MIG δεν είναι τράπεζα. Ανέφερε όμως ότι ήταν ενήμερος από το πρωί για την εξέλιξη αυτή, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον κύριο Βγενόπουλο.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/375551/Article.aspx

No comments: