28.10.08

Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις της Fed στην αγορά εμπορικών ομολόγων

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι αποδόσεις των εμπορικών ομολόγων παρά τις παρεμβάσεις της αμερικανικής Federal Reserve η οποία ξεκίνησε την αγορά των ομολόγων απευθείας από τις επιχειρήσεις, στη προσπάθεια της να “ξεπαγώσει” τις βραχυπρόθεσμες πιστωτικές αγορές εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα επιτόκια στα υψηλότερης διαβάθμισης εμπορικά ομόλογα 30 ημερών -τα οποία πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότηση των καθημερινών τους λειτουργιών- σημείωσαν άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,88% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed δημιούργησε ειδικό πρόγραμμα για την αγορά εμπορικών ομολόγων κατευθείαν από τους εκδότες πριν από τρεις εβδομάδες προκειμένου να αναζωογονήσει την αγορά που ουσιαστικά "πάγωσε" μετά την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

Η αγορά των εμπορικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν την αγορά των τίτλων λόγω της αυξημένες αποστροφής στο ρίσκο και οι εταιρείες αναζητούν άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Αρκετές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανόμενων των General Electric Co., Morgan Stanley και American Express Co.- έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα της Fed.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=606013

No comments: