30.10.08

Μ. Markusen: Η κρίση θα διαρκέσει 3-4 τρίμηνα ακόμη

Για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές και την επόμενη μέρα μιλάει στο CapitalTV και το Νεκτάριο Νώτη η κ. Μ. Markusen, Επικεφαλής ανάλυσης και στρατηγικής της Societe Generale Asset Management.
Όπως αναφέρει, η ύφεση θα διαρκέσει 3-4 τρίμηνα ακόμη, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι μηδενική στις μεγάλες οικονομίες το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπει μια αδύναμη ανάπτυξη.
«Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να πούμε ότι έχουμε βγει από την κρίση» δηλώνει η κα Markusen.
Εκτιμά πάντως πως τίθεται θέμα επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές όπου έχουν παρέμβει οι κυβερνήσεις με διάφορα μέτρα-πακέτα στήριξης, ενώ τονίζει πως το πρόβλημα της ύφεσης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αφομοιώσουν οι αγορές.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Χ.Α. σημειώνει ότι λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο επιδρούν σημαντικά. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις μετοχές των τραπεζών αποτελεί παράγοντα – κλειδί για το Χ.Α. αναφέρει η κα Markusen η οποία προσθέτει πως ναι μεν οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εκτιμά όμως ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη.
Γενικότερα για τα χρηματιστήρια και τη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει. Επισημαίνει όμως πως αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι η ένταση στην τραπεζική αγορά ως οδηγό για το υπόλοιπο σύστημα. «Και τα καλά νέα είναι πως βλέπουμε αυτή την ένταση να μειώνεται σταδιακά» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους θα δούμε αυτή την ένταση να χαλαρώνει.
Τονίζει όμως ότι θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τις οικονομίες και ως εκ τούτου εκτιμά πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην πρότερη κατάσταση των αγορών, όπως τις είχαμε δει δηλαδή πριν την κρίση, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Για τα επιτόκια της ΕΚΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να μειωθούν έως και το 2% εντός του 2009.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=608254

No comments: