27.11.08

Η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση το 2009, λέει ο Χ.Αλμούνια

H ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση το 2009, δήλωσε την Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.
«Οι κίνδυνοι πτωτικής στροφής παίρνουν σάρκα και οστά. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας προς αρνητική ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Αλμούνια, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου παρέχουν ένδειξη για ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Ο κ. Αλμούνια δεν προέβη σε συγκεκριμένη εκτίμηση για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2009, αλλά είπε ότι το νέο έτος ενδέχεται να μην σηματοδοτήσει το τέλος των δοκιμασιών για την ευρωζώνη.
«Η κρίση ενδέχεται να μην τελειώσει το 2009» υπογράμμισε.
Στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εκτίμηση ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2009 κατά 0,1%. Φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα «κλείσει» στο 1,2%.
Η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2009, ενώ ο ΟΟΣΑ βλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993 η οικονομική εμπιστοσύνη
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών υποχώρησε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 74,9 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1993, έναντις 80 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, στη βιομηχανία υποχώρησε στις -25 από τις -24 μονάδες, ενώ στον κατασκευαστικό κλάδο υποχώρησε στις -24 από τις -20 μονάδες.
Στον κλάδο λιανικής, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στις -13 μονάδες.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: