25.11.08

Σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη ύψους 700 δισ. δολ. ετοιμάζει ο Ομπάμα

«Αντιμετωπίζουμε οικονομική κρίση ιστορικών διαστάσεων». Με αυτά τα λόγια ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τον τόνο στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική λαίλαπα που ταλανίζει τις διεθνείς αγορές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Σικάγο, 57 ημέρες πριν ορκιστεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του ως ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερέψει πριν παρουσιάσει βελτίωση.

Ωστόσο, υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι οι Αμερικανοί θα αντεπεξέλθουν και θα ξεπεράσουν την κρίση «όπως το έχουν κάνει και στο παρελθόν».

Στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών θα τοποθετήσει τον Τίμοθι Γκάιτνερ, νυν πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, ενώ ο Λόρενς Σάμερς, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.

Μαζί με τη δημοσιοποίηση του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να προσεγγίσουμε τις ανά τον κόσμο χώρες προκειμένου να δώσουμε μια παγκόσμια απάντηση (στην οικονομική κρίση)».

Σε κάθε περίπτωση ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί πλέον εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ ενδεχομένως να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2009.

Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν διευκρίνισε το πακέτο της οικονομικής βοήθειας που διατίθεται να χορηγήσει προκειμένου να αναζωογονήσει την αμερικανική ανάπτυξη, αλλά υπογράμμισε ότι «θα κοστίσει και θα οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα».

Σημειωτέον ότι ορισμένοι γερουσιαστές του κόμματος των Δημοκρατικών εικάζουν ότι θα πρόκειται για πακέτο βοήθειας με διάρκεια δύο ετών και εύρος έως και τα 700 δισ. δολάρια.

Δεδηλωμένος στόχος του Ομπάμα είναι η διασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεσμεύτηκε να τιμήσει και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους σχετικά με την οικονομική βοήθεια των 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των χρηματαγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κάλεσε το νέο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ορκίζεται τον Ιανουάριο και ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, να ξεκινήσει τη συζήτηση για ένα «επιθετικό» όπως το χαρακτήρισε σχέδιο βοήθειας για την οικονομία.

Στόχος του, όπως τον οριοθέτησε ο ίδιος, είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η επιστροφή της ρευστότητας σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που συμπεριλαμβάνουν την ανασυγκρότηση υποδομών και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τον πρώτο κλάδο της πραγματικής οικονομίας ο οποίος «χτυπήθηκε» από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εν μέρει επικριτικός.

Εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι οι διοικήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν είχαν καταρτίσει καλύτερο σχέδιο για την εξυγίανσή τους πριν ζητήσουν από το Κογκρέσο χορήγηση έκτακτων δανείων ύψους 25 δισ. δολαρίων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100011_25/11/2008_293402

No comments: