24.11.08

*Βρετανία: Φορολογική στήριξη στην οικονομία

Έτοιμη να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας είναι η βρετανική κυβέρνηση, προχωρώντας σε "ριζοσπαστική" μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5% και σε διαμόρφωσή του στο 15%, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.
Σε συνέντευξή του στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown, αν και δεν πρόσφερε λεπτομέρειες για τις κινήσεις της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Το να μείνουμε αδρανείς θα ήταν ανεύθυνο. Το να λάβουμε μέτρα θα βοηθήσει ώστε η κατάσταση της οικονομίας να μη χειροτερέψει".
Η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε υποχώρηση κατά 12,5 δισ. στερλίνες (18,6 δισ. δολάρια) τα φορολογικά έσοδα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Guardian".
Σύμφωνα, δε, με το BBC, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, κ. Alistair Darling, θα ανακοινώσει και την επιβολή νέου φόρου ύψους 45% για όσους έχουν εισοδήματα υψηλότερα των 150.000 στερλινών ετησίως, μέτρο όμως το οποίο θα εφαρμοστεί μετά τις νέες εκλογές. Με αυτό το υπουργείο προσθέτει στα φορολογικά του έσοδα το ποσό του 1,2 δισ. στερλινών ετησίως.
Σε ομιλία του στην Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI), ο κ. Brown παραδέχθηκε ότι ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις κατά την ύφεση στις δεκαετίες '80 και '90, φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι η βρετανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της και με την κρατική στήριξη θα κατορθώσει να "βγει" δυνατότερη από την κρίση.
Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό - όπως η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και η γενικότερη αναμόρφωση κάποιων φορολογικών συντελεστών - υπογραμμίζοντας ότι η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Alistair Darling, στη Βουλή των Κοινοτήτων.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/405100/ArticleNewsWorld.aspx

Γνωστή η θέση μου:
Υψηλότερη φορολογία εγχωρίως σε όλους όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από €50,000
+ότι μπορεί να γίνει για την φορο-αποφυγή των ελ. επαγγελματιών
Χαίρομαι που το υλοποιεί

No comments: