24.11.08

«Νιου Ντιλ» ετοιμάζει ο Ομπάμα

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ετοιμάζεται να αναλάβει σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα με την ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου του.
Αποστολή της νεοσυσταθείσας ομάδας του είναι να οδηγήσει τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο σε έξοδο από τη χρηματοπιστωτική τρικυμία με την εφαρμογή του πιο φιλόδοξου σχεδίου δημόσιων δαπανών μετά το «Νιου Ντιλ» του Φράνκλιν Ρούσβελτ.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους των Αμερικανών σχετικά με την ανεργία, η μεταβατική ομάδα του Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να εκπονήσει διετές πρόγραμμα οικονομικής αρωγής που περιλαμβάνει υψηλές δημόσιες δαπάνες και νέες περικοπές φόρων.
Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπίντεν, θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο όπου θα ανακοινωθεί το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να καταλάβει ο Τίμοθι Γκέτνερ, επικεφαλής της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, ενώ οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου θα διορισθεί ο Λάρι Σάμερς, υπουργός Οικονομικών επί Μπιλ Κλίντον.
Οι αξιωματούχοι του Ομπάμα επιβεβαίωσαν επίσης ότι η θέση του υπουργού Εμπορίου θα παραχωρηθεί στον κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον.
Τα σχέδια του καινούργιου επιτελείου προβλέπουν διοχέτευση υπέρογκων ποσών ρευστότητας στην οικονομία μέσω κρατικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή οδικών δικτύων, γεφυρών, αποχετευτικών συστημάτων και άλλα δημόσια έργα, καθώς και την προώθηση νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της ενέργειας, της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών καυσίμων και της αποδοτικότερης χρήσης των πηγών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επιτελείου του Ομπάμα, έως τα τέλη του 2010 θα έχουν δημιουργηθεί 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος των κρατικών δαπανών, οι οικονομολόγοι και τα μέλη του Κογκρέσου κοστολογούν το Νιου Ντιλ του Ομπάμα μεταξύ 500- 700 δισ. δολαρίων, επιπλέον του σχεδίου των 700 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπους για τη διάσωση των κλάδων χρηματοοικονομικών, ενυπόθηκων δανείων και ασφαλειών.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/24/1595699.htm

No comments: