28.11.08

Ράλι ανόδου για τα γραμμάτια δημοσίου στις ΗΠΑ

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται τα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου, τα οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο της ιστορίας τους μετά το 1981, καθώς ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει έρθει η «ώρα της κρίσεως» και ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης.

Το προβάδισμα έχουν τα 10ετή γραμμάτια, με τις αποδόσεις να έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά προς την ασφάλεια των κρατικών τίτλων τώρα που οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση. Σε μηδενικά επίπεδα κατήλθαν τα επιτόκια των γραμματίων τριών μηνών μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσει 800 δισ. δολάρια για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής πίστης. Οι προθεσμιακές συμβάσεις υποδηλώνουν μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Federal Reserve τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 16 Δεκεμβρίου.

«Τα επιτόκια θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Χιρομάσα Νακαμούρα, κορυφαίος οικονομολόγος της Mizuho Asset Management Co. στο Τόκιο, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 41,9 δισ. δολαρίων. «Οι τιμές των κατοικιών και των μετοχών πέφτουν. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται κατακόρυφα. Η Mizuho συνιστά την τοποθέτηση σε ομόλογα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας», συμπλήρωσε.

Στο Λονδίνο, η απόδοση του 10ετούς γραμματίου είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες βάσης στις 9:58 π.μ. (ώρα Ελλάδος) καταλήγοντας στο 2,94% σύμφωνα με την BGCantor Market Data. Η τιμή του χρεογράφου με απόδοση 3,75% και λήξη το Νοέμβριο 2018 κατέγραψε ρεκόρ ανόδου κατά 3,75 δολάρια σε ονομαστική αξία 1.000 δολάρια.

Η απόδοση μειώθηκε στο 2,91%, στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας ημερήσιων τιμών της Fed που ξεκίνησε το 1962.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/28/1598342.htm

No comments: