25.11.08

Fed: Πακέτο 800 δισ. σε καταναλωτικά-στεγαστικά

Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και των μικρών επιχειρήσεων ανακοίνωσε η Federal Reserve, συνολικού ύψους 800 δισ. δολ.

Η Κεντρική Τράπεζα θα εξαγοράσει χρεόγραφα ύψους 600 δισ. δολ. τα οποία εκδίδουν ή εγγυώνται "ημικρατικές" εταιρίες στεγαστικής πίστης και θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 200 δισ. δολ. για τη στήριξη των καταναλωτικών δανείων και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Federal Reserve ανακοίνωσε τη σύσταση ενός νέου προγράμματος πιστωτικής διευκόλυνσης, ονόματι Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), υπό το οποίο θα διαθέσει 200 δισ. δολ. για την υποστήριξη της έκδοσης χρεογράφων δανείων προς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (δάνεια ABS), όπως δάνεια πιστωτικών καρτών, φοιτητικά δάνεια, δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, και δάνεια τα οποία εκδίδει η διοίκηση μικρών επιχειρήσεων.

Στο πρόγραμμα TALF, η Fed θα δανείσει έως 200 δισ. δολ. στους κατόχους χρεογράφων "ΑΑΑ", τα οποία στηρίζονται σε "νέα και πρόσφατα" δάνεια, όπως εκπαιδευτικά δάνεια, αγοράς αυτοκινήτων, πιστωτικών καρτών και δανείων τα οποία εγγυάται η Small Business Administration.

Το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 20 δισ. δολ. "σε πιστωτική προστασία" προς την Fed για το πρόγραμμα δανεισμού, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τα 700 δισ. δολ. του υπάρχοντας πακέτου χρηματοοικονομικής στήριξης.

Όσον αφορά στο πακέτο των 600 δισ. δολ., η Fed θα εξαγοράσει έως 100 δισ. δολ. σε άμεσο χρέος των ημικρατικών επιχειρήσεων στεγαστικής πίστης Fannie Mae, Freddie Mac και Federal Home Loan Banks και έως 500 δισ. δολ. σε χρεόγραφα στεγαστικών δανείων τα οποία εγγυώνται οι Fannie, Freddie και η Ginnie Mae.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/406465/ArticleNewsWorld.aspx

ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ....

No comments: