25.11.08

To σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της Ευρώπης

Αύξηση δαπανών, μείωση φόρων και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για έξοδο από την ύφεση, που παρουσιάζει η «Κ»

Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ευρώπη θα μπει σε μεγάλη ύφεση και μέχρι τέλος του 2010 θα προστεθούν 2,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι στους καταλόγους των ανέργων. Πολλώ μάλλον, καθώς η χρηματοπιστωτική αγορά παραμένει εύθραυστη, η εμπιστοσύνη στην οικονομία πέφτει ραγδαία και η μείωση της μεγέθυνσης των αναπτυσσόμενων χωρών μας επηρεάζει άμεσα.

Με αυτούς τους φόβους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης, το οποίο θα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης-12ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι του είναι τρεις: Η άμεση τόνωση της ζήτησης, ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και, τρίτον, η προετοιμασία της Ευρώπης ώστε, μετά την κρίση, να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, έχοντας προωθήσει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης κι έχοντας οικοδομήσει οικονομίες που δεν πνίγουν την ατμόσφαιρα με ρύπους.

Το Σχέδιο αναφέρεται ρητά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη Στρατηγική της Λισσαβώνας, έχει κεντρική ιδέα την άσκηση αντικυκλικής μακροοικονομικής πολιτικής ως απάντηση στην κρίση και θα λάβει τη μορφή πακέτου δράσεων οι οποίες θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Προς τούτο, η Ε.Ε. αναμένεται να εισηγηθεί την αύξηση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού και την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Τα μέτρα που προτείνονται θα εφαρμοστούν από το καθένα κράτος-μέλος στο μέτρο και στον βαθμό που επιτρέπει η δημοσιονομική κατάστασή του. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, τα περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ μικρά, λόγω της ανερμάτιστης διαχείρισης που ασκείται τα τελευταία χρόνια.

Οσον αφορά τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, οι δέσμες που προτείνονται για την άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας περιέχουν μέτρα νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής. Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας έχουν τη ρίζα τους στην αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Θεωρώντας κρίσιμο ζήτημα οι τράπεζες να ανταποκριθούν στον ρόλο τους ως χρηματοδότες της οικονομίας, θα καλέσει τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν αφενός ότι η ενίσχυση που παρέχουν στις τράπεζες θα μετατραπεί σε νέα τραπεζικά δάνεια προς την πραγματική οικονομία, αφετέρου ότι οι μειώσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ θα περνούν στα επιτόκια των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες. Μάλιστα, η Επιτροπή ρητά θα δηλώσει ότι αυτά θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζει την εφαρμογή των κρατικών προγραμμάτων ενίσχυσης των τραπεζών.

Η Ε.Ε. θεωρεί σημαντικό τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση. Ιδιαίτερα κρίσιμο, ωστόσο, θεωρεί τον ρόλο της ΕΚΤ: Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Επιτροπή αναμένεται ότι θα επικαλεσθεί την επικείμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης, προκειμένου να καλέσει την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της.

Και μείωση φορολογίας

Στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, η Ε.Ε. θα καλέσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν συντονισμένο σχέδιο κινήτρων, άμεσα, έγκαιρα, στοχευμένα και με μέγιστο χρονικό ορίζοντα τη διετία 2009-2010 - ώστε να μην προκληθούν μόνιμες στρεβλώσεις. Μεταξύ των μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται:

Πρώτον: Δημόσιες δαπάνες (οι οποίες τονώνουν άμεσα τη ζήτηση, σε αντίθεση με τη μείωση της φορολογίας εισοδημάτων η οποία μπορεί να απολήξει σε αποταμίευση), όπως προσωρινές ενισχύσεις σε άνεργους και φτωχούς, προσωρινή επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

Δεύτερον: Δημόσιες επενδύσεις που θα ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα στηρίζουν μακροπρόθεσμες πολιτικές, όπως η βελτίωση των υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τρίτον: Ενίσχυση της κατανάλωσης με τη μείωση της έμμεσης φορολογίας. Μεταξύ άλλων:

- Θα προταθεί μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) γενικώς ή (μετά από ειδική συνεννόηση) σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

- Επίσης, θα προταθεί στο Συμβούλιο της Ενωσης να έχει προχωρήσει, πριν από την εαρινή σύνοδό του, σε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

- Τέλος, η Επιτροπή θα προτείνει μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε «πράσινα» προϊόντα και υπηρεσίες.

- Οσον αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, αναμένεται ότι η Επιτροπή θα προτείνει τη μείωσή της προκειμένου για τα ακίνητα που έχουν τις προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέταρτον: Εγγυήσεις και επιδοτήσεις δανείων, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε κεφάλαια κίνησης.

Πέμπτον: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες απασχόλησης των χαμηλομίσθων.

Οποιο κράτος εφαρμόσει δέσμη τέτοιων μέτρων, θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλει στην Επιτροπή επεξεργασμένο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Σύγκλισης κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εξόφληση προμηθευτών εντός μηνός

Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, αυτά τα μέτρα πρέπει να συνοδευτούν από ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αναδειχτεί από την κρίση ισχυρότερη. Μεταξύ αυτών προτείνεται:

Πρώτον: Βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, ώστε να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός και με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι τιμές και να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Δεύτερον: Μέτρα μισθολογικής συγκράτησης σε εκείνες τις χώρες που έχουν πρόβλημα πληθωριστικών πιέσεων και ανταγωνιστικότητας και γενική επέκταση της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και, ειδικά, της μερικής απασχόλησης.

Τρίτον: Μείωση των διοικητικών, λόγω κρατικής γραφειοκρατίας, δαπανών των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι μέχρι την άνοιξη του 2009 πρέπει:

- Στα κράτη-μέλη να μπορεί μια εταιρεία να ιδρύεται μέσα σε τρεις ημέρες με μηδενικό κόστος, με κεφάλαιο έστω μόνο ένα ευρώ.

- Τα κράτη-μέλη να εξοφλούν τους προμηθευτές υπηρεσιών και προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντός ενός μηνός.

Αλλοι προνόησαν, άλλοι όμως όχι...

Η Επιτροπή εκτιμά ότι εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα, τα κράτη-μέλη θα υπερβούν, αναγκαστικά, το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα κάτω του 3% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος τους το 2009 και 2010, λόγω «εξαιρετικών συνθηκών». Θα ορίζει, λοιπόν, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επαναφέρουν το έλλειμμα κάτω από το 3% σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σήμερα, εξηγεί η Επιτροπή, οι δημοσιονομικές δυνατότητες των διαφόρων κρατών-μελών να εφαρμόσουν μέτρα αντικυκλικής πολιτικής είναι διαφορετικές. Κατά τις σχετικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στα πλαίσιά της, τονίστηκε ότι εκείνα τα κράτη που αξιοποίησαν την ευκαιρία των «καλών καιρών» για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τώρα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια, σε αντίθεση με εκείνα που δεν το έπραξαν. Τα τελευταία δεν έχουν περιθώρια, διότι η δημοσιονομική πολιτική τους θα πρέπει, απλώς, να στοχεύει στη διόρθωση των ανισορροπιών. Προφανώς, σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα...

Τέλος, στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβώνας, η Επιτροπή αναμένεται ότι θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων:

- Την έναρξη ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ενίσχυσης της Απασχόλησης, από τις αρχές του 2009, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση και αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

- Αναδιάρθρωση και αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

- Ενίσχυση του Ταμείου Συνοχής, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού προχρηματοδότησης των προγραμμάτων του, απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών και αύξηση της χρηματοδότησης των διευρωπαϊκών προγραμμάτων υποδομών.

Ενθάρρυνση της καινοτομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα προτείνει σχέδιο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από κράτη-μέλη, την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Πράσινα Αυτοκίνητα».

Στόχος, η συνδυασμένη αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να κατασκευαστούν οχήματα με μειωμένη έκλυση διοξειδίου του άνθρακος.

Επίσης θα στηρίξει τον κατασκευαστικό τομέα, με την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Ενεργειακώς Οικονομικά Κτίρια», με στόχο τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και τον περιορισμό της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, με την «Πρωτοβουλία για τα Εργοστάσια του Μέλλοντος» θα επιδιώξει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με 1,2 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_25/11/2008_293419

No comments: