30.12.08

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ευρώ οι αποδόσεις των ομολόγων

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999 υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης τη Δευτέρα με την αγορά σχετικά ρηχή λόγω των εορτών. Οι dealers βλέπουν περιθώρια περαιτέρω διολίσθησης στις αποδόσεις τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς το επιτοκιακό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ και τη Βρετανία παραμένει πτωτικό. Δεν αποκλείουν περαιτέρω πτώση των αποδόσεων (yields) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα όσον αφορά τα 10ετή κρατικά ομόλογα.

Τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στο κρατίδιο της Σαξονίας έπεσε στο 1,3% τον Δεκέμβριο από 1,75 τον προηγούμενο μήνα. Αν η τάση ισχύσει σε όλη τη χώρα τότε ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα υποχωρήσει στο 1,1%, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Εν τω μεταξύ διεύρυνση στα spread συνεχίζεται, με τα ιταλικά ομόλογα να δέχονται ιδιαίτερη πίεση αυτή τη φορά. Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10ετή ομόλογα αναφοράς της Ιταλίας και τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 149 μονάδες βάσης – το μεγαλύτερο άνοιγμα εδώ και μια δεκαετία. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε το 4,38% ενώ του αντίστοιχου γερμανικού το 2,882%.

Στο 3,479% έπεσε η απόδοση του 30ετούς γερμανικού ομολόγου.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=646269

No comments: