23.1.09

Ολο και πιο «μαύρες» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομία

Η Γερμανία περιμένει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου με μείωση 2,25% του ΑΕΠ
Περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και αύξηση των κοινωνικών ταραχών στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο στις 29 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει νέες αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το 2009. Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, όπου στη Γερμανία προβλέπεται φέτος η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ των τελευταίων 60 ετών. Η Γαλλία ετοιμάζει και αυτή με τη σειρά της, ύστερα από τη Βρετανία και τη Δανία, το δεύτερο γύρο μέτρων στήριξης των τραπεζών, ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι η επιβράδυνση των ανεπτυγμένων οικονομιών επεκτείνεται τώρα και σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, κάνοντας ακόμα πιο εύθραυστα τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Ετσι, στις 29 Ιανουαρίου θα προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2009. Ο κ. Στρος-Καν προβλέπει ότι φέτος περισσότερα κράτη θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.
Τον περασμένο Νοέμβριο είχε προβλέψει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες θα σημειώσουν αντιστάσεις, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να περιορισθεί στο 2,2%. Τώρα το ποσοστό αυτό θεωρείται υψηλό. «Το 2009 δεν θα είναι καλό έτος για την παγκόσμια οικονομία, αν και βλέπουμε να ξεκινά η ανάκαμψη από τις αρχές του 2010», δήλωσε ο κ. Στρος-Καν.
Το ΔΝΤ συστήνει μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης: κρατική στήριξη των τραπεζών, αύξηση δημοσίων δαπανών, μείωση φορολογίας, ενίσχυση πιστώσεων προς αναδυόμενες και φτωχές χώρες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/01/2009_300203


Εγώ λέω "ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ"!
Ποτέ δεν κατάφεραν να προβλέψουν μια κρίση, οπότε ποτέ δεν θα καταφέρουν να προβλέψουν μια ανάκαμψη! Επιπλέον, ο ρόλος τους είναι καθαρά πυροσβεστικός: να δανείζουν με δυσβάσταχτους όρους (καθώς και δανείζονται για να δώσουν και πρέπει και να τα πάρουν πίσω).
Πραγματικά, δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος...
Απλά, παραμένουν "μπαμπούλες"!

No comments: