30.1.09

Κατάργηση της εμπορευσιμότητας ως κριτηρίου ένταξης στις καταγορίες διαπραγμάτευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «παραμένοντας εμπράκτως στο πλευρό των εισηγμένων εταιρειών», κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς μετοχών.Η αλλαγή που αποφασίσθηκε αφορά την κατάργηση της εμπορευσιμότητας από τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς μετοχών.
Με γνώμονα το γεγονός ότι η εμπορευσιμότητα στις αγορές μετοχών έχει μειωθεί παγκοσμίως, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ΔΣ του ΧΑ έκρινε ότι δεν θα πρέπει ένα διεθνές πρόβλημα να αποτελεί κριτήριο υποβάθμισης των εισηγμένων εταιρειών.
Όσον αφορά τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς παραμένουν ως έχουν.
Συνεπεία της ανωτέρω τροποποίησης, μετονομάζεται η κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών σε Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών.
Η ανωτέρω αλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή τακτική αναθεώρηση του Απριλίου 2009.
Αλλες αποφάσεις του ΔΣ
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την συνεδρίασή του ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του ΧΑ των 4.250.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε.».
Από το συνολικό αριθμό των προς εισαγωγή μετοχών, 430.000 μετοχές διατέθηκαν σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην τιμή των ευρώ 1,04 ανά μετοχή. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της εταιρίας ορίστηκε σε ευρώ 1,04 ανά μετοχή και ως πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης ορίστηκε η 10η Φεβρουαρίου 2009.
Επιπλέον, το ΔΣ του ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση: • των 133.327 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.», που προέκυψαν από μετατροπή 61.490 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 4η Φεβρουαρίου 2009.
Ακόμη το ΔΣ ενημερώθηκε για: • την ισόποση αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.» και την αναλογική επιστροφή του ποσού ευρώ 0,50 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους της. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τελική ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,64 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 4η Φεβρουαρίου 2009. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. ως κάτοχοι των μετοχών κατά την 6η Φεβρουαρίου 2009. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ ενέκρινε: • την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών των εισηγμένων εταιριών «MARFIN POPULAR BANK» και «MARFIN INVESTMENT GROUP» από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των εν λόγω κινητών αξιών την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009. • Τροποποίηση Απόφασης 23: «Έντυπα λειτουργίας του ΟΑΣΗΣ». Τέλος, γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του ΧΑ: • η παραίτηση της εταιρίας – Μέλους της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «ΕΘΝΙΚΗ Π&Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.» από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή στη διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ των «ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE/ΑΤΗΕΧ-MID40» και των «Δικαιωμάτων Προαίρεσης στο δείκτη FTSE/ΑΤΗΕΧ-MID40».
Ως τελευταία ημέρα ειδικής διαπραγμάτευσης στα εν λόγω προϊόντα ορίστηκε η Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: