29.1.09

Απίστευτα πράγματα στην Αμερική!

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.
Το ενδεχόμενο επιπλέον δαπανών ενός με δύο τρισ. δολαρίων φέρονται να έχουν εξετάσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν το “λαβωμένο” από την κρίση χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της, όπου επικαλείται πηγές.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διανείμει 294 δισ. δολάρια από το TARP ύψους 700 δισ. δολαρίων, με στόχο τη στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΗΠΑ: Έλεγχο των hedge funds από την SEC ζητούν γερουσιαστές

Την υπαγωγή των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (τα λεγόμενα hedge funds) υπό την εποπτεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασαν σήμερα στις ΗΠΑ οι γερουσιαστές Carl Levin και Charles Grassley, επισημαίνοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το νομοσχέδιο με τίτλο "Hedge Fund Transparency Act" που προωθείται από τον Δημοκρατικό, Carl Levin και τον Ρεπουμπλικάνο, Charles Grassley προβλέπει την υπαγωγή των hedge funds στη SEC, την υποβολή ετήσιων εκθέσεων στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την συμμόρφωση των hedge funds με τα πρότυπα διατήρησης αρχείων της SEC και τη πλήρη συνεργασία των διαχειριστών με τους ελεγκτές της SEC.

"Το πρόβλημα είναι ότι τα hedge funds έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ και είναι τόσο εδραιωμένα στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που οι πράξεις τους έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές και ενδεχομένως να ζημιώνουν άλλους επενδυτές", αναφέρουν οι γερουσιαστές.

Τονίζουν παράλληλα ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το αμερικανικό οικονομικό σύστημα και την οικονομία στο σύνολο της.

Dodd: "Να επιστραφούν τα μπόνους"
O δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Christopher Dodd δήλωσε σήμερα ότι τα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που έλαβαν μπόνους ενώ οι επιχειρήσεις τους είχαν υπαχθεί σε κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

"Θα εξετάσουμε κάθε πιθανό νομικό μέτρο για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των χρημάτων", δήλωσε ο γερουσιαστής.

Ομπάμα: "Η Wall Street να δείξει αυτοσυγκράτηση"
Η συμπεριφορά της Wall Street είναι ντροπιαστική καθώς καταβλήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιδρώντας στην είδηση ότι οι αμερικανικές τράπεζες πλήρωσαν 18,4 δισ. δολ. σε μπόνους την ίδια στιγμή που δέχθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενος, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι έφθασε η στιγμή για τις τράπεζες να ενεργήσουν με υπευθυνότητα για να βοηθήσουν την οικονομία.

"Η Wall Street πρέπει να δείξει κάποια αυτοσυγκράτηση, κάποια πειθαρχία και ευθύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε. "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πληρωμή μπόνους".

No comments: