29.1.09

*Fed: Σε ετοιμότητα για αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων

Έτοιμη να αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι η Fed, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.
Σε αυτή σημειώνει ακόμη πως τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα, στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25% και επαναλαμβάνει πως ενδέχεται να παραμείνουν σε αυτό το ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/28/1622635.htm

Fed: προχωρεί σε αγορές ομολόγων - Μηδενικά τα επιτόκια
Bloomberg
Σε μηδενικά επίπεδα διατήρησε χθες το βασικό επιτόκιο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αγορές μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων στη δευτερογενή αγορά για να ενισχυθεί η ρευστότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Fed θα αγοράσει μακροπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου εάν κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες της αγοράς». Απώτερος στόχος είναι να «βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές πίστωσης και δανείων», καθώς «στο επίκεντρο της πολιτικής της επιτροπής είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία των αγορών και να πυροδοτήσουμε την αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από πράξεις ανοικτής αγοράς και άλλα μέτρα που θα αυξήσουν το ενεργητικό της Fed».
Σύγχυση
Νωρίτερα, όμως, επικράτησε σύγχυση μεταξύ των μελών της επιτροπής ανοικτής αγοράς (FOMC) της Fed στη συνεδρίαση για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με πηγές. Με το βασικό επιτόκιο, δηλαδή το κόστος δανεισμού, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κυμαίνεται σε μηδενικά επίπεδα, τα περιθώρια επιλογής της Fed έχουν συρρικνωθεί αισθητά σε μία από τις πλέον δυσμενείς συγκυρίες, παγκοσμίως.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές δεν θα μπορούν με την ίδια ευκολία να προβλέψουν τις κινήσεις της Fed. Αντιστοίχως, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψυχολογήσει την αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις της. Οι αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση των περιουσιακών στοιχείων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ θέτει πρόσθετα εμπόδια στην αναζωπύρωση της εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων και μετοχών, επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές. Αυτό το «κενό» αξιοπιστίας πρέπει να απομακρυνθεί, όμως, για τη γενικότερη αναβίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι μετοχές του οποίου έχουν υποστεί πτώση μεγαλύτερη του 29% μέσα στο 2008. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο έως τα τέλη του 2009. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, πολλά περιθώρια για το αντίθετο. Μέχρι σήμερα, εν τω μεταξύ, τα περιουσιακά στοιχεία της Fed έχουν αυξηθεί στο 1 τρισ. δολάρια, λόγω των έκτακτων προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως η παροχή δανείων 146 δισ. δολαρίων σε τράπεζες και η αγορά εμπορικών χρεογράφων, ύψους 350 δισ. δολαρίων, από αμερικανικές επιχειρήσεις.
Στο 1 τρισ. οι διαγραφές
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος διανύει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών, η οποία έχει οδηγήσει τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης σε παράλληλη ύφεση για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαγραφές του κλάδου έχουν ήδη φθάσει στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ ο Νουριέλ Ρουμπίνι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε σε «χρεοκοπημένο» τραπεζικό σύστημα.
Η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο υψηλό 16ετίας παρά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, και τα υπόλοιπα μέλη της FOMC.
Το επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά overnight κυμαίνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή σε ένα φάσμα μεταξύ του 0% και 25%, μια απόφαση που τελικά δεν βοήθησε στην αποκατάσταση της ροής πίστωσης στο σύστημα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2009_301146

No comments: