30.1.09

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στο ΑΕΠ Q4

Ισχυρή υποχώρηση εμφάνισε στο δ' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αν και τελικώς, φαίνεται πως αποφεύθηκαν τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,8% έναντι υποχώρησης 0,5% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εν μέσω εκτίναξης της ανεργίας που οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη ισχυρότερη υποχώρηση κατά 5,5%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama χαρακτήρισε τα μεγέθη του αμερικανικού ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα «συνεχιζόμενη καταστροφή» για τις αμερικανικές οικογένειες και προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το μαζικό πρόγραμμά οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησής του.

Ο κ. Obama δήλωσε ότι η ύφεση βαθαίνει, ότι είναι ικανοποιημένος που το πρόγραμμα ενίσχυσης εγκρίθηκε από την Βουλή και ότι ελπίζει το πακέτο «να ενισχυθεί περαιτέρω στη Γερουσία,» όπως είπε.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά μεγέθη, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά μόλις 0,5%, η μικρότερη αύξηση των τελευταίων 26 ετών, σε μια ένδειξη ότι η εκτίναξη της ανεργίας ασκεί πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις στις ΗΠΑ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447150/ArticleNewsWorld.aspx

1. Είναι η πρώτη ανάγνωση, η οποία λογικά και θα αναθεωρηθεί (προς τα κάτω)
2. Εγώ το διαβάζω ανάποδα: η "μικρή" μειωση μας στέλνει πολύ μακρυά από το V

No comments: