30.1.09

**William Freund: Από το 2010 η ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του τωρινού κύκλου σ’ έναν χρόνο περίπου από σήμερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι αργή, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day o κ. William Freund, επικεφαλής οικονομολόγος Emeritus του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε η κρίση θα τελειώσει. Θα περίμενα η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της (bottom out) σ’ έναν χρόνο από σήμερα», τονίζει ο Dr William Freund.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή οικονομική ύφεση δεν είναι ίδια με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, αλλά είναι η χειρότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Όμως, ο κ. Freund δεν πιστεύει ότι η ανάκαμψη, όταν έρθει, θα είναι ισχυρή και γρήγορη.

«Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα έχει περισσότερο τη μορφή του γράμματος L παρά κάποιου άλλου γράμματος, όπως το V ή το W. Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία θα εκπλησσόμουν αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνούσε το 2% ετησίως τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια όταν ιστορικά ο μέσος ρυθμός είναι περίπου 3,5%», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Freund, ο πιο ήπιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι συνισταμένη της πιο συντηρητικής πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών από τη μια πλευρά και της συγκράτησης της καταναλωτικής δαπάνης από την άλλη.

Όσον αφορά στην πορεία της Γουόλ Στριτ και άλλων χρηματιστηριακών αγορών, ο ίδιος δεν ήθελε να πει οτιδήποτε και απλώς πρόσθεσε ότι περιμένει να βγουν κι άλλα άσχημα νέα από την πλευρά των επιχειρηματικών κερδών.

Ερωτηθείς ποια είναι τα σημάδια που ο ίδιος θεωρεί αντιπροσωπευτικά του τέλους της κρίσης, ο κ. Freund απάντησε: Η αγορά ακινήτων και οι πιστωτικές αγορές.

«Η αγορά κατοικιών είναι πολύ σημαντική. Αυτή τη στιγμή το απόθεμα των απούλητων κατοικιών είναι ίσο με πωλήσεις 11 μηνών με βάση τον σημερινό ρυθμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι κοντά στους 6 μήνες. Αν λοιπόν το απόθεμα μειωθεί σε πωλήσεις 7 ή 8 μηνών θα σηματοδοτεί ότι πλησιάζει η ώρα να πιάσει η αγορά πάτο», ανέφερε.

Ένα άλλο καλό σημάδι θα είναι η συμπίεση των επιτοκιακών spreads στην αγορά εταιρικών ομολόγων, γιατί θα δείχνει ότι η απέχθεια των επενδυτών στην ανάληψη επιπλέον ρίσκου υποχωρεί.

Ο κ. Freund δεν ανησυχεί επίσης για σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης και η Fed θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Σε ερώτηση για την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος τόνισε ότι το δολάριο αποτελεί παραδοσιακά καταφύγιο σε χαλεπούς καιρούς κι αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για νέες μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ λειτουργεί υποβοηθητικά.

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να παραμείνει το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα (reserve currency) για να μπορεί να χρηματοδοτεί ευκολότερα τα ελλείμματά της.

Κατόπιν τούτου ήταν επόμενο να ρωτήσουμε τον κ. Freund πώς χαρακτηρίζει την επίθεση που εξαπέλυσε ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Κίνα για τη συναλλαγματική πολιτική της.

«Εκ των υστέρων κρίνοντας νομίζω ότι ήταν λάθος», συμπλήρωσε.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση; ήταν η τελευταία ερώτηση.

«Μην πέσει ένα ακόμη παπούτσι… και δεν εννοώ τη Citigroup που έχει ήδη πέσει, αλλά έξαρση των κατασχέσεων σπιτιών, χρεοκοπίες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, στα επιχειρηματικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες», συμπλήρωσε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Dr William Freund είναι chief economist emeritus του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης διευθυντής του Freund Center for the Study of Securities Markets στο Pace Univercity της Νέας Υόρκης. Είναι συγγραφέας του best-selling βιβλίου «Investment Fundamentals» και του βιβλίου «People and Productivity». O κ. Freund έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων στο παρελθόν.

http://www.euro2day.gr/specials/interviews/133/articles/445190/Article.aspx

No comments: