25.2.09

Μ. Βρετανία: Μείωση 0,7% της καταναλωτικής δαπάνης, αμετάβλητο το ΑΕΠ

Με τον γρηγορότερο ρυθμό από το 1991 μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη στην Μ. Βρετανία για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), ενώ διατήρησε αμετάβλητο τον ρυθμό συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο.

Στην πρώτη αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), η ONS ανέφερε πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Ωστόσο, σημείωσε ότι μειώθηκε 1,9% σε επίπεδο έτους συγκρινόμενο με το 1,8% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 1,9% σε ετήσια βάση.

Το ΑΕΠ υποχώρησε εξαιτίας της κάμψης της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία μειώθηκε κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο έπειτα από δυο συνεχείς μειώσεις της τάξης του 0,2%.

Επιπλέον, η ONS ανέφερε ότι οι απολαβές των εργαζομένων σημείωσαν την μικρότερη άνοδο από το 1994 της τάξης του 0,1%, χαμηλότερα από το 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, που αποτελεί ένδειξη ότι η ύφεση περιορίζει την ανάπτυξη των μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS υπήρξε μεγάλη μείωση των αποθεμάτων στο τέταρτο τρίμηνο, με τις βιομηχανικές και λιανικές εταιρείες να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες στια αποθέματα τους. Ειδικότερα, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. λίρες στο τρίμηνο σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1990.

Τέλος, η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε τις προηγούμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο από 0,6% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Σε ετήσιο επίπεδο η οικονομία αναπτύχθηκε 0,2%.

http://www.capital.gr/News.asp?id=683852

No comments: