27.2.09

*Στην Ε.Ε. έως το 2011 ο "λογαριασμός" για τα έργα

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στέλνουμε το λογαριασμό για τα συγχρηματόδουμενα έργα μέχρι το 2011. Η Επιτροπή για 3 χρόνια θα καταβάλει εκτός από την κοινοτική και την Εθνική Συνδρομή. Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα η κοινοτική συνδρομή φθάνει έως το 85% του έργου και το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Χθες η επίτροπος, αρμόδια για την περιφερική Πολιτική της Ε.Ε. Ντανούτα Χούπνερ ανακοίνωσε από την Αθήνα ότι λόγω της κρίσης η Ε.Ε. μπορεί να καλύπτει για 3 χρόνια και την εθνική συμμετοχή στα έργα, αρκεί, από το 2011 να αυξάνεται ανάλογα η εθνική συμμετοχή, ώστε στο τέλος της περιόδου (το 2013) να έχουν καταβληθεί τα ποσά και από τις δύο πλευρές όπως έχουν αρχικά συμφωνηθεί.
Τι σημάνει αυτό;
Για φέτος σημαίνει μια... ανάσα στον προϋπολογισμό γύρω στα 2,5 δισ ευρώ. Και αυτό γιατί, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η δαπάνη για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το σύνολο, πόροι 2,6 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να «κλείσουν» τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ (η προθεσμία λήγει φέτος το καλοκαίρι) και τα υπόλοιπα για να χρηματοδοτήσουν, επί της ουσίας, τα «έργα γέφυρες» που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη δαπάνη του ΕΣΠΑ θα καταβάλει φέτος εξ ολοκλήρου η Ε.Ε. Δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κοινοτική συνδρομή και 500 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται η εθνική συμμετοχή.Αντίστοιχο όφελος θα υπάρξει τη διετία 2010 και 2011, ενώ το... "ζόρι" θα τραβήξει η κυβέρνηση το 2012 και 2013 που θα πληρώνει επί της ουσίας όλη τη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα έχει «εξαντληθεί η κοινοτική συνδρομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισέπραξε κοινοτικούς πόρους ύψους 44 δισ. ευρώ από το Α΄ το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ και τώρα ποντάρει στα 20,4 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (το 4ο ΚΠΣ) για να ολοκληρώσει έργα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια. Από τα Κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουμε εισπράξεις προκαταβολές 1,1 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια (οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για νέα έργα αλλά καθυστερημένα έργα που έχουν ξεκινήσει την περίοδο του Γ ΚΠΣ (2000-2006) και τον ερχόμενο Απρίλιο θα λάβουν επιπλέον προκαταβολές.
Αυτά στα χαρτιά φυσικά γιατί στην πράξη:
* Τα 2,5 δισ. ευρώ του Α΄ ΚΠΣ χάθηκαν σε πολλά μικρά και επιμέρους έργα χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα
* Τα 7,1 δισ. ευρώ του Β΄ ΚΠΣ περιέργως μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία και αυτοκίνητα στους επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα. Και επιπλέον είχαμε απώλειες 1 δισ. ευρώ από το δεύτερο κοινοτικό πακέτο.
* Στο Γ΄ ΚΠΣ πληρώσαμε πρόστιμα 518 εκατ. ευρώ ενώ κόπηκαν και έργα ύψους 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα εισπράξουμε συνολικά κοινοτικούς πόρους περίπου 21 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ ελάχιστα νέα προγράμματα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται καθώς οι πόροι διοχετεύονται κυρίως στα έργα υποδομής που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.
Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομίας προγραμματίζει να προκηρύξει και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
http://www.capital.gr/news.asp?id=685712

No comments: