26.2.09

**Πρόγραμμα απομάκρυνσης «τοξικών» τίτλων εισηγείται η Κομισιόν

Νέες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη - μέλη ενέκρινε η Κομισιόν για την υιοθέτηση εθνικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην απομάκρυνση των «τοξικών» τίτλων από το ενεργητικό τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα Ημερησία, το ύψος των «τοξικών» αξιών των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 18 τρισ. ευρώ, ωστόσο οι αρμόδιοι επίτροποι Αλμούνια, Κρους και ΜακΚρίβι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Η πρόταση της Κομισιόν επιδιώκει να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την πραγματική έκθεσή τους σε αυτά τα προϊόντα και μολονότι πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές η εφαρμογή τους θα είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς ακόμη και οι τράπεζες που δεν έχουν «τοξικές» αξίες θα κληθούν να το αποδείξουν.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να αποκαλύψουν τα «τοξικά» επενδυτικά τους προϊόντα μέσα σε έξι μήνες. Στη συνέχεια και με γνώμονα κοινές κοινοτικές αρχές, θα διαχωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό κρατικής παρέμβασης που απαιτείται για την εξουδετέρωσή τους, αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.
Θα υπάρξει επίσης ακριβής υπολογισμός της «πραγματικής» και όχι αγοραίας αξίας τους, από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το έργο των οποίων θα επικυρώσουν οι εθνικές αρχές τραπεζικής εποπτείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εν συνεχεία, θα μπορέσει να γίνει «ορθός» επιμερισμός του κόστους της παρέμβασης μεταξύ των μετόχων, των πιστωτών και των κυβερνήσεων και, φυσικά, αναδιάρθρωση τραπεζών και χαρτοφυλακίων προς αποκατάσταση της ομαλότητας.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: