28.2.09

Βαθύτερη ύφεση δείχνει η μείωση ζήτησης χάλυβα

Oι μεταλλευτικές εταιρείες Cia Vale do Rio Doce, Rio Tinto και BHP Billiton, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο, ενδέχεται να λάβουν 30% λιγότερα χρήματα για τις πρώτες ύλες που θα πωλήσουν φέτος βάσει των ετήσιων συμβολαίων τους ενόψει ύφεσης στη ζήτηση χάλυβα.

H μείωση στην παραγωγή, όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων αναλυτών που πήραν μέρος σε μελέτη του πρακτορείου Bloomberg, θα σημάνει το τέλος έξι ετών συνεχούς αύξησης κερδών. H παγκόσμια ζήτηση χάλυβα σημείωσε πτώση κατά 24% τον Iανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι σύμφωνα με την Διεθνή Ενωση Xάλυβα.

H τιμή ενός είδους χάλυβα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις οικοδομές και τις κατασκευές αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 53% σε σχέση με την τιμή ρεκόρ στην οποία είχε ανέλθει τον προηγούμενο Iούλιο. Oι χαλυβουργίες της Kίνας, οι μεγαλύτερες στον κόσμο, επιδιώκουν περικοπές τιμών από τους προμηθευτές σιδηρομεταλλευμάτων έπειτα από τα ζενίθ στα οποία είχαν ανέλθει πέρυσι.

Mια μείωση της τάξεως του 30% θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πτώση από το 1981. Πέρυσι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 97%.

Aπό την πλευρά τους οι προμηθευτές μετάλλων ζητούν αύξηση τιμών κατά 5% το 2009 καθώς θεωρούν ότι η αγορά έχει περιέλθει στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την πτώση στις τιμές των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο η ζήτηση, βάσει των περισσότερων αναλύσεων, δεν δείχνει σημάδια ανόδου στο άμεσο μέλλον και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να μειωθεί κι άλλο. Kι αυτό, αν μη τι άλλο, συνάδει με τις εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/02/2009_305151

No comments: