28.2.09

Γ. Ζιαμπάο: Ενδείξεις ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Η οικονομία της Κίνας έχει δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης μετά την εφαρμογή του «πακέτου» μέτρων των 585 δισ. δολαρίων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Ζιαμπάο, κατά τη διάρκεια online συνομιλίας του με πολίτες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

«Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν φέρει κάποια αρχικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ζιαμπάο, επικαλούμενος τις αυξημένες χορηγήσεις δανείων, τις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας και της κατανάλωσης από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα θετικά αυτά στοιχεία πιθανόν να αποδειχθούν προσωρινά ή διαστρεβλωμένα από εποχικούς παράγοντες.

Η κινεζική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% το τέταρτο τρίμηνο – τον χαμηλότερο της τελευταίας επταετίας – καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση περιόρισε τις εξαγωγές της χώρας και τη βιομηχανική της παραγωγή.

Το Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «πακέτο» μέτρων, αξίας 4 τρισ. γουάν, για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και σημαντικά πρότζεκτ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/28/1635560.htm

No comments: