26.2.09

Πρώτο βήμα για εθνικό σύστημα υγείας στις ΗΠΑ κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα

Ένα αρχικό βήμα προς τη δημιουργία εθνικού συστήματος υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μέσω του πρώτου προϋπολογισμού της θητείας του, καλώντας το Κογκρέσο να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος που αφήνει 48 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους...
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού -που περιέχει πρόβλεψη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ύψους 250 δισ. δολαρίων- ο Ομπάμα προβλέπει την ανάγκη 634 δισ. δολαρίων σε περίοδο δεκαετίας ως «προκαταβολή» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα στοχεύει στην εκκίνηση διαλόγου με το Κογκρέσο για την παροχή εθνικής υγειονομικής περίθαλψης στους Αμερικανούς -σε μία από τις ελάχιστες χώρες της Δύσης που δεν καλύπτει όλους τους πολίτες της- σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πρώτος προϋπολογισμός της προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζεται αργότερα εντός της ημέρας και η επίσημη κατάθεσή του αναμένεται τον Απρίλιο.
Πληροφορίες του Associated Press αναφέρουν ότι ο Ομπάμα δεν θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης του συστήματος υγείας, αλλά θα θέτει τις βάσεις για έναν ευρύτερο διάλογο. Το Κογκρέσο «πρέπει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε σαφή πορεία προς την κάλυψη όλων των Αμερικανών» αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο να καταρτίσει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας εντός του έτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: