25.2.09

Moody's: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας

Σε "σταθερό" από "θετικό" υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας η Moody's σε έκθεσή της με σημερινή (25/2) ημερομηνία, ενώ διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση "Α1".

"Η αλλαγή στο outlook αντανακλά την άποψη της Moody's ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε καλή θέση στο "Α1" και δεν είναι πιθανή η αναβάθμιση σε "Αa" εντός των επόμενων 12-18 μηνών", σημειώνει ο κ. Arnaud Mares, κορυφαίος αναλυτής της Moody's.

H Moody's αναγνωρίζει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει την ελληνική οικονομία, βάζοντας "φρένο" στην ανάπτυξη και αντιστρέφοντας τη μείωση των προηγούμενων ετών στους δείκτες δημοσίου χρέους. "Σε σχετική βάση, ωστόσο, η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται τόσο όσο οι οικονομίες των χωρών με ανάλογη αξιολόγηση. Ενώ το χρέος της κυβέρνησης είναι μεγάλο, αυτό του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μικρότερο, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Η ανάγκη για απομόχλευση ισολογισμών ιδιωτικών εταιριών, που αποτελεί και τη ρίζα της βαθιάς ύφεσης σε άλλες οικονομίες, είναι λιγότερο πιεστική στην Ελλάδα".

Η Moody's εκτιμά ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά προς το 100% τα επόμενα χρόνια. "Ωστόσο, ενώ το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, ο ρυθμός επιδείνωσης δεν είναι υπερβολικός σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ε.Ε.", αναφέρει ο κ. Mares.

Ο οίκος επισημαίνει ότι, παρά την αύξηση στα spreads των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, δεν θεωρεί πως η κυβέρνηση θα έχει περιορισμούς στην πρόσβασή της σε χρηματοδότηση. Η συμμετοχή της στην ευρωζώνη της εξασφαλίζει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επενδυτών.

Επιπροσθέτως, η κινητοποίηση του ΟΔΔΗΧ με εκδόσεις ομολόγων από την αρχή του έτους, ο μεγάλος μέσος χρονικός ορίζοντας των ομολόγων και η διασπορά των πηγών χρηματοδότησης συμβάλλουν στη μείωση του χρηματοοικονομικού ρίσκου.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/465328/Article.aspx

Υποβάθμισε από θετική σε σταθερή την προοπτική για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου η Moody's

Από θετική σε σταθερή υποβάθμισε σήμερα η Moody's την προοπτική των ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ορθώς η βαθμολογία είναι στο Α1, καθώς το ενδεχόμενο αναβάθμισης στη βαθμίδα Aa είναι μάλλον απίθανο εντός των ερχομένων 12 έως 18 μηνών.

Η Moody's επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ύφεση, με συνέπεια την ανακοπή της αναπτυξιακής πορείας της και την αύξηση του δημοσίου χρέους.

Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι αν το επίπεδο χρέους είναι πολύ υψηλό, ο ρυθμός επιδείνωσης των δεικτών χρέους δεν θα είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το «βάρος» για τη στήριξη των τραπεζών θα είναι για το ελληνικό δημόσιο αντίστοιχο με εκείνο των υπολοίπων χωρών.

Εν κατακλείδι, η Moody's επισημαίνει ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων στην ελληνική οικονομία και το κράτος γενικότερα, εν μέσω της διεθνούς οικονομική κρίσης. Αυτός, κατά τον οίκο, είναι και ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας της αξιολόγησης του ελληνικού κράτους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=256832

No comments: