25.2.09

Ο Β.Obama επενδύει σε αιολική & ηλιακή ενέργεια

Το πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ που υπέγραψε ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, συνολικής αξίας 787 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις, οικονομικά κίνητρα, εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις για την τόνωση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως συνοψίζει τα μεγέθη το πρακτορείο Reuters, στο πρόγραμμα προβλέπεται:

* Επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για παραγωγή αιολικής ενέργειας για τρία χρόνια έως το 2012. Οι ελαφρύνσεις για την ενέργεια που παράγεται από βιομάζα, γεωθερμική, υδροηλεκτρική, απόβλητα και ωκεάνια κύματα, επεκτείνονται έως το 2013.

* Εγγυήσεις δανείων ύψους 6 δισ. δολ. για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και έργα ανανεώσιμης μετάδοσης ηλεκτρικού ρεύματος.

* Επιδοτήσεις έως το 30% του κόστους κατασκευής εγκαταστάσεων εναλλακτικής ενέργειας.

* Διάθεση 11 δισ. δολ. σε δαπάνες και εγγυήσεις δανείων για την κατασκευή «έξυπνου δικτύου» μεταφοράς του ανανεώσιμου ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου νέων γραμμών μετάδοσης.

* Διάθεση 5,5 δισ. δολ. για την κατασκευή, επισκευή και μετατροπές σε ομοσπονδιακά κτίρια, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή τους αποδοτικότητα, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας.

* Φορολογική ελάφρυνση για τους καταναλωτές που αντιστοιχεί με το 30% του κόστους εξοπλισμού εγκεκριμένου ηλιακού θερμοσίφωνα.

* Παροχή 2,5 δισ. δολ. για έρευνες ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμης ενέργειας.

* Διάθεση επιπλέον 1,6 δισ. δολ. για νέα ομόλογα καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακές εγκαταστάσεις.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/464833/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: